Eleccions madrilenyes

García: «Sempre he apostat per un pacte a la valenciana a Madrid»

  • «Ayuso és la candidata de tres partits», avisa la cap de llista de Més Madrid

  • «Potser no estem d’acord en els detalls, però no tindrem problemes», augura sobre un possible Govern d’esquerres

García: «Sempre he apostat per un pacte a la valenciana a Madrid»
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La candidata de Més Madrid, Mónica García, ha anat agafant vol a les enquestes, algunes la situen per sobre del cap de llista del PSOE, Ángel Gabilondo. No obstant, aquesta metge madrilenya assegura no estar preocupada per la seva situació dins del bloc de l’esquerra. Enmig de dos actes electorals en els últims dies de campanya, García explica a EL PERIÓDICO l’èxit d’Isabel Díaz Ayuso, malgrat que critica durament la seva gestió de la pandèmia, i es reafirma en la seva decisió de no anar en una llista unitària amb Pablo Iglesias.

¿Mónica García ‘sorpassarà’ el PSOE?

Jo crec que en general està tot bastant obert. Crec que hi ha una gran mobilització a la Comunitat de Madrid. Nosaltres hem estat preocupats que el bloc sumi, hem estat empenyent i no estem gaire preocupats per quina és la nostra situació dins del bloc.

Dijous passat Pablo Iglesias va introduir les amenaces de mort a la campanya. ¿Creu que ha sigut un error o un encert?

Nosaltres no hem canviat el full de ruta, creiem que aquestes eleccions van de democràcia. Crec que aquesta campanya no fa cap favor als madrilenys si no en parla, si parla d’altres conceptes que no tenen res a veure amb la seva vida quotidiana.

Però justament això és el que ha passat aquests dies. ¿Això no pot generar certa desmobilització en l’electorat?

Sí, cert afartament que no es parli del que realment fa perdre la son als madrilenys. Crec que des que tenim un partit que fa és turisme de provocació, que es dedica a boicotejar el debat sa, això cala en tota la societat. Per això crec que s’ha de continuar intentant aterrar la política en com reconstruirem Madrid.

¿Em podria dir tres idees bàsiques de per què considera que la gestió de la pandèmia de Díaz Ayuso ha sigut tan nefasta?

Primer, ha aprofitat la pandèmia per continuar descapitalitzant el nostre sistema sanitari públic que és el que s’hauria d’haver reforçat; segon, perquè ha utilitzat la pandèmia com una estratègia política seva personal de confrontació amb [Pedro] Sánchez en comptes de com una oportunitat de cuidar els madrilenys i tercer, perquè no ha sigut capaç de cuidar-nos.

I tot i així, la candidata del PP és primera a totes les enquestes. ¿Per què?

Els barris més acomodats senten que les polítiques del PP els beneficien i que hi ha una participació molt elevada i, en canvi, els barris del sud i de l’est s’han desconnectat de la política. D’altra banda, la senyora Ayuso ha fet un ús obscè i indecent de les institucions de manera propagandística i després és la candidata de tres partits.

En aquestes eleccions s’ha vist més unitat a l’esquerra.

Estic molt orgullosa de com hem portat la campanya les tres forces progressistes. Som capaços de ser tres forces diferents amb maneres d’afrontar una campanya, però capaços de posar-nos d’acord en l’important. Cada un en el nostre espectre electoral hem de continuar treballant.

¿Es penedeix o es reafirma en la seva negativa de presentar-se en una llista conjunta amb Pablo Iglesias?

Jo crec que tant les enquestes com la campanya reforcen la idea que separats som més forts, que multipliquem més. Això és una mica el que estem fent, ser sinèrgics, ser respectuosos i alhora, en el nostre propi espectre electoral, ser forts. Sempre hem apostat per un pacte del Botànic a la madrilenya.

Digui’m tres mesures que exigiria per pactar la configuració d’un Govern d’esquerres.

Les mesures són estructurals i hi estarem d’acord: aturar la desigualtat, la reinversió o el reforç dels nostres sistemes públics i començar a prendre’ns seriosament els ciutadans. Potser no estem d’acord en alguns detalls, però en el més profund dels canvis no tindrem cap problema.

Notícies relacionades

¿Es veu fent el salt a la política nacional?

No. M’agrada la política regional que té a veure amb el que és el nucli del benestar: la sanitat, l’educació, les polítiques socials... És en les comunitats i en els parlaments regionals on es fa i és on continuaré fent-la.