Crisi sanitària:

La Delegació del Govern desmenteix la versió de la Generalitat sobre la demora en la vacunació de Policia i Guàrdia Civil

  • Nega que es produís un retard en l’entrega de les llistes dels agents a Catalunya

4
Es llegeix en minuts

El retard en la vacunació dels agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya, prop de 7.000, continua generant controvèrsia. La delegació del Govern a Catalunya ha sortit al pas de la versió de la Generalitat per explicar aquesta demora, i ha assegurat que no hi va haver retards en l’entrega de les llistes dels noms dels agents, com sosté el Govern.

Després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) donés dimecres deu dies a la Generalitat perquè, «sense cap excusa», garanteixi «immediatament i sense dilacions» la vacunació als agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya amb la mateixa proporció que els Mossos d’Esquadra, l’Executiu català i la Delegació del Govern han mantingut versions contraposades sobre aquest retard.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, va assegurar dimecres que la Generalitat acataria l’ordre del TSJC però va atribuir el retard en la immunització a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional en l’inici del procés de vacunació a la demora en rebre les llistes d’agents. «Sembla que va arribar tard», va dir.

Argimon, que es va escudar també en els canvis amb el subministrament d’AstraZeneca –que van passar a ser per a més grans de 60 anys–, va advertir a més que vacunar ara la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per arribar al mateix percentatge que als Mossos (vacunats en prop d’un 80%) implicarà retardar les dosis per als més grans de 70 anys, davant la qual cosa Cs ha demanat el seu cessament i el sindicat policial SUP ha exigit que es retracti.

També el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va sostenir el cap de setmana passat que quan va començar aquest procés de vacunació es va detectar «un problema al cens» dels agents de la Policia i la Guàrdia Civil destinats a Catalunya.

Cunillera va escriure a Sàmper al febrer

No obstant, fonts de la delegació del Govern consultades per Efe han negat demores en l’entrega de les llistes i han detallat que quan el 10 de febrer es va iniciar la vacunació dels cossos i forces de seguretat a Catalunya, va ser la mateixa delegada, Teresa Cunillera, qui va prendre la iniciativa i va remetre una carta a Sàmper per sol·licitar informació sobre quan immunitzarien la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

La Generalitat va contestar el 12 de febrer anunciant que tres dies després –el 15 de febrer– es posarien en contacte per iniciar els tràmits.

La Delegació del Govern va traslladar el 16 de febrer a Interior totes les persones de contacte per coordinar la programació, si bé no va ser fins al 24 de febrer quan Interior i Salut els van convocar a una reunió per abordar la qüestió, quan ja feia quinze dies que s’estava vacunant els cossos de seguretat i emergències a Catalunya.

En la reunió, que finalment es va celebrar el 4 de març, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van facilitar tot el personal i infraestructura per poder-se vacunar i es va planificar un dispositiu per agrupar els 7.000 agents dels dos cossos en nou grups, alguns amb fins a 1.300 efectius, en un esforç per unificar-los seguint les indicacions de la Generalitat, segons les fonts.

Del 5 al 23 de març es van portar a terme nombrosos contactes i gestions per planificar la vacunació per als dies 25, 26 i 29 d’aquell mes –un mes i mig després que s’iniciés la immunització dels cossos de seguretat a Catalunya.

Intents infructuosos

Durant aquells dies hi va haver alguns intents per fer vacunacions en alguns punts clau, com l’aeroport de Barcelona, tot i que van resultar infructuoses ja que la Generalitat va al·legar que esperava la validació del pla, segons les fonts.

Finalment, el 24 de març a la tarda, abans d’iniciar-se la vacunació, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van rebre ordres de la Conselleria de Salut per desprogramar tota la vacunació dels menors de 60 anys –que són la majoria–, segons les fonts.

La Delegació del Govern va demanar explicacions, que no van arribar fins al 8 d’abril passat, quan la Generalitat els va notificar que es recomanava no administrar AstraZeneca als menors de 60 anys.

Una vegada el TSJC ha ordenat a la Generalitat que vacuni de forma urgent i generalitzada als agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya, Cunillera ha remès una carta a la consellera de Salut, Alba Vergés, que es posa a la seva disposició per tornar a oferir la «col·laboració necessària» perquè aquest procés es porti a terme «al més aviat possible».

De moment, l’única resposta que ha rebut Cunillera ha sigut un correu electrònic de l’oficina de la secretaria de Vergés en què es limiten a acusar recepció de la seva comunicació i li informen que han donat trasllat del seu contingut a la direcció corresponent del Departament, perquè pugui fer «les valoracions i gestions» oportunes.

Notícies relacionades

Per la seva banda, fonts de Salut han indicat que, com que el tema està judicialitzat, únicament informaran del procés de vacunació d’aquests efectius policials al TSJC quan correspongui.

Paral·lelament, el sindicat CCOO de Bombers de la Generalitat ha remès una carta als departaments d’Interior i Salut i als comandaments d’aquest cos perquè es vacuni de forma «ultraimmediata» els efectius pendents de rebre la dosi, el 30% del total de la plantilla.