Cita amb les urnes

Aragonès i Sànchez desbrossen l’entrada de Junts en el futur Govern

  • Dirigents de JxCat creuen ara que el pacte pot ser qüestió de «dies»

  • El Consell de la República continua sent el principal obstacle per a l’acord

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

No hi va haver fumata blanca (una veu d’ERC va assenyalar sorneguerament que «en el primer conclave sempre és negra), però republicans i Junts sí que van desbrossar el camí cap a la reedició d’un Executiu bipartit. Després d’una setmana d’alta tensió, en la qual ERC va amenaçar, fins i tot, amb un ultimàtum (un termini per a l’acord que finalitzava dissabte vinent) les dues forces van mostrar sintonia en el gran assumpte que aquest dimarts havien d’abordar, que era el del repartiment de conselleries i àrees de Govern.

Un mínim avanç que sumat al que, en paral·lel, les comissions d’estudi creades per al programa han anat teixint (els ja sis anys en comú d’alguna cosa han servit) permet entreveure cert pas decisiu i que l’entrada dels postconvergents en l’Executiu de Pere Aragonès serà ineludible. Tardi més o menys.

Per a això es va haver d’apel·lar a l’‘esperit de Lledoners’, i desplaçar fins allà la negociació perquè Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, secretari general de Junts, hi poguessin participar, donant-li un caràcter més de cimera, contra la primera intenció d’ERC que l’assenyalava com una reunió ordinària més.

Fonts de Junts en el Govern apuntaven des de fa algunes jornades, i en especial després de la cimera al centre penitenciari, que l’acord està en camí i que no hi ha alternativa. Es tractaria, segons aquestes fonts, d’una qüestió de «dies».

Novetat: comunicat conjunt

Mentrestant, la discreció es va fer oficial mitjançant un breu comunicat conjunt –una novetat positiva després de diverses setmanes de dards entre republicans i Junts– en què no es concretava res sobre el contingut del futur acord però sí una «valoració positiva» conjunta i un verb, el de conjurar-se per «continuar treballant per fer un Govern independentista presidit per Pere Aragonès, que doni resposta al mandat electoral del 52% dels vots».

Notícies relacionades

La teoria política, a més, indica que la presència dels líders en la negociació és símptoma que s’està avançant cap a una resolució positiva. De cap altra manera no entrarien en el terreny de joc per aconseguir un fracàs que se’ls pogués atribuir personalment. L’escenari de la trobada, la presó, també donava una transcendència notable a la cita. I el seu contingut, el del repartiment de càrrecs en el Govern, era una pista també eloqüent que s’està entrant ja en la fase decisiva del repartiment del poder.

Segons un destacat dirigent de l’entorn de Junts, no s’ha tractat mai de diferències sobre el programa de govern perquè els programes electorals de tots dos partits són perfectament compatibles. S’ha tractat i es tracta d’una pugna tàctica per arrencar el màxim poder possible en el Govern i en l’estratègia independentista de cara al futur.