Per la desviació de fons al procés

El Tribunal de Comptes cita Mas, Puigdemont i Junqueras per la despesa del Diplocat en l’1-O

  • L’organisme els ha convocat al juny per comunicar-los la responsabilitat comptable que calculi

  • La trentena de citats tenen fins al 26 de maig per presentar les al·legacions que creguin oportunes

diplocat

diplocat

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal de Comptes ha citat per al pròxim 29 de juny els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont, l’exconseller de Presidència Francesc Homs i l’exvicepresident Oriol Junqueras, juntament amb una trentena de membres dels seus governs i alts càrrecs de la Generalitat, per fixar de forma definitiva els diners que calcula es van desviar del Diplocat a l’1-O. La quantitat que declari com a responsabilitat comptable s’afegirà als 4,1 milions d’euros en què ja va xifrar el referèndum il·legal.

L’organisme fiscalitzador també ha citat Neus Munté, Andreu Mas, Jordi Turull i Raül Romeva. Aquests dos últims van ser condemnats, juntament amb el líder d’ERC, pel Tribunal Suprem per la seva responsabilitat en el procés per sedició en concurs amb malversació de cabals. Per això l’advocacia de l’Estat va sol·licitar un informe al mateix Tribunal de Comptes per acreditar que la quantitat fixada en un primer moment ja havia sigut abonada per informar sobre els indults contra aquesta condemna.

Interventores i delegats

Notícies relacionades

També han de comparèixer les interventores generals de la Generalitat, Maria Vidal i Rosa Vidal, el secretari general del Diplocat, Albert Royo, i els delegats de la Generalitat a Alemanya, el Regne Unit, França, Ginebra, Polònia, els EUA, Itàlia, Dinamarca, Portugal, Croàcia, Àustria i davant la Unió Europea. Fins al 26 de maig podran presentar totes les al·legacions que considerin oportunes.

A l’informe amb què, a petició de la Comissió Mixta del Congrés i Senat, el Tribunal de Comptes ha fiscalitzat l’actuació del Diplocat figura que les contractacions que va fer per a la consulta il·legal van pujar a 305.789 euros. Assenyala que entre el 2011 i el 2017 es van gastar per part de la Generalitat almenys 416,8 milions en acció exterior i que la despesa del Diplocat va pujar a 15,8 milions d’euros.