Cap al 4-M

La crispació sense límits de Vox dona un tomb a la campanya a Madrid

  • Els partits d’esquerra asseguren que la retòrica incendiària del partit ultra despertarà l’electorat progressista

  • El PP minimitza l’impacte mobilitzador de l’episodi i espera captar el votant espantat amb l’envestida de Monasterio

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Semblava un debat de tràmit. Isabel Díaz Ayuso, la gran favorita per retenir la Comunitat de Madrid en les eleccions del 4 de maig, no hi participava, cosa que deslluïa la cita. Però al final, l’ocorregut aquest divendres al matí a la Ser pot ser determinant, i fer un tomb a tota la campanya. Un tomb conforme amb aquests comicis, de verb tremebund, enormement crispats, amb dos blocs enfrontats a matadegolla sense el més mínim pont entre si. Vox, un partit que s’exposa a perdre recolzaments davant l’empenta de la candidata del PP, va portar més lluny que mai la seva retòrica incendiària, encoratjant pel camí les expectatives de l’esquerra, que veuen en l’ocorregut un punt d’inflexió, la palanca amb què despertar el seu apàtic electorat.

L’aspirant ultra, Rocío Monasterio, va evitar rebutjar les amenaces de mort, a través de cartes amb diverses bales a dins, que el dia anterior havien rebut el candidat de Podem, Pablo Iglesias; el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez. Tot just començar, Iglesias va anunciar que si Monasterio no les condemnava, ell abandonaria el debat. La dirigent de Vox no només no ho va fer, sinó que amb la seva actitud altiva va propiciar el desenllaç. «Si és tan valent, aixequi’s i marxi», li va dir, després de posar en dubte la veracitat de les amenaces. 

Iglesias se’n va anar, denunciant a la carrera l’«emblanquiment» de Vox als mitjans. Els candidats del PSOE i Més Madrid, Ángel Gabilondo i Mónica García, en canvi, van tardar a reaccionar. Van continuar debatent amb Monasterio i Edmundo Bal (Cs) durant més de mitja hora, però passada la pausa publicitària, moment en què van aprofitar per consultar amb els seus respectius equips, van anunciar que també abandonaven l’espai radiofònic.

Un nou cordó a l’extrema dreta

La campanya està trencada. Ja no hi haurà més debats. En quedaven dos per celebrar la setmana vinent, a TVE i La Sexta (tots dos sense la presència d’Ayuso, que vol arriscar el mínim), però els tres partits progressistes van deixar clar després de la cita a la Ser que no hi participarien si Vox hi era present. El nivell emocional d’aquestes eleccions, ja d’entrada molt alt, es va elevar encara més, cosa que insufla esperances al bloc d’esquerres, a rebuf a totes les enquestes, tret de les del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS).

A grans trets, les tesis del PSOE, Més Madrid i Podem, que és qui més ha de guanyar amb aquest incident al ser el seu candidat el protagonista, resulten coincidents. L’aldarull pot activar els seus potencials votants, al quedar plasmat el «perill per a la democràcia» que suposa Vox, amb moltes paperetes per acabar governant amb Ayuso, una cosa a la qual la presidenta autonòmica ha obert la porta. Després d’un començament tímid, amb fortes crítiques internes en el cas del PSOE, l’esquerra està despertant. El debat de dimecres a Telemadrid, en què la presidenta en funcions es va veure acorralada per les pèssimes dades de la pandèmia a la comunitat, l’enquesta del CIS l’endemà, que reflectia un empat tècnic entre blocs, i la crispació sense límits impulsada per Vox han tornat l’optimisme als equips de Gabilondo, García i Iglesias, cada vegada més units. Ara, a diferència de fa unes setmanes, gairebé no s’esgarrapen entre si, conscients que són al mateix barco. 

Notícies relacionades

Al PP, mentrestant, es feliciten per no haver participat en més debats, perquè així la seva candidata no s’ha vist esquitxada per un episodi que, anticipen els conservadors, servirà per atraure simpatitzants del partit ultra, espantats per la virulència de la campanya de Monasterio. Al seu equip s’alegren, a més, que aquest episodi tingués lloc mentre Ayuso participava amb Felip VI en un acte amb motiu del Dia del Llibre. «Ella estava representant Espanya i allunyada de tal enrenou», afirma un alt càrrec del Govern autonòmic.

Els d’Ayuso admeten que aquest xoc mobilitzarà l’esquerra tot i que creuen que amb un impacte menor que els tres partits progressistes esperen, perquè «després de 40 dies de precampanya no és tan fàcil agitar l’electorat». I també consideren que la decisió de Vox de rebentar el debat i facilitar aquesta reacció del líder de Podem respon a un objectiu «a mitjà termini»: «Acabar amb Casado». Segons aquesta tesi, Monasterio guanyarà el 4-M segur. Si Ayuso la necessita per a la seva investidura, perquè facilitarà un Govern «de dretes» i, si sumen les esquerres, perquè Casado «estarà ferit de mort».