Rebutjat el recurs de Turull

El TC es divideix al confirmar la primera condemna per sedició del procés

  • A diferència dels recursos de Borràs i Mundó, el de Jordi Turull s’ha rebutjat per set vots a dos

  • L’exconseller ja té via lliure per impugnar davant la justícia europea la sentència del Suprem que el manté pres

zentauroepp41196670 rull y turull en mediapro  foto ferran sendra171205122706

zentauroepp41196670 rull y turull en mediapro foto ferran sendra171205122706 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Constitucional segueix amb el ritme que tenia previst de resolució dels recursos d’empara contra la sentència del procés i ha procedit aquest dijous a confirmar la primera condemna per sedició en concurs amb malversació de les imposades pel Suprem als líders independentistes, tot i que ha trencat la unanimitat que fins ara mantenia en els assumptes de fons. Ha sigut al rebutjar, per set vots a dos, el recurs de l’exconseller Jordi Turull, condemnat a 12 anys de presó, que és el que ha servit al Tribunal de Garanties per inaugurar les seves resolucions sobre aquests delictes. Amb la sentència del Constitucional a la mà, Turull ja pot impugnar davant la justícia europea la resolució que el manté pres.

La sentència, el ponent de la qual és el magistrat Pedro González-Trevijano, declara, entre altres qüestions, que el tipus penal del delicte de sedició de l’article 544 del Codi Penal no té cap grau de vaguetat que pugui infringir el principi de taxativitat i que el Tribunal Suprem, al condemnar per ell, ha portat a terme una aplicació analògica ‘in malam parte’ d’aquest tipus penal. La sentència compta amb els vots particulars discrepants del magistrats emmarcats en el sector progressista de l’alt tribunal Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer. La sentència amb els arguments íntegres i aquests vots es farà pública en els pròxims dies.

Fins ara el Constitucional només s’havia pronunciat sobre les dues impugnacions considerades més senzilles: la de Meritxell Borràs i la de Carles Mundó, tots dos condemnats per desobediència a una pena d’inhabilitació, fet que va fer decantar-se al ple per ser les primeres que es resolien per anar progressivament resolent la resta fins a acabar amb Oriol Junqueras, al qual es va imposar la pena més alta, 13 anys de presó, per la qual cosa el seu recurs és el que més aspectes discuteix. En el pròxim ple, el que se celebrarà el mes de maig, la intenció de l’alt tribunal és resoldre els recursos de Josep Rull, així com els dels líders de les entitats sobiranistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Sense els especialistes en Penal

Notícies relacionades

En les deliberacions no hi han participat ni Antonio Narváez ni Cándido Conde-Pumpido, l’abstenció del qual ha sigut admès pel ple després que el dia 7 passat enviés una carta en aquest sentit al president del tribunal, Juan José González Rivas. Tots dos van adoptar aquesta decisió després d’haver sigut recusats per l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que es troba en rebel·lia, i després pels condemnats pel procés.

D’aquesta manera, en les deliberacions per resoldre aquestes impugnacions només han participat nou magistrats i cap és dels especialitzats en Penal amb els quals compta l’alt tribunal en la seva actual composició. Aquest va ser just el motiu pel qual tots dos es van encarregar de coordinar els lletrats encarregats d’aquests recursos.