Relleu a les Forces de Seguretat de l’Estat

El general José Luis Tovar, nou cap de la Guàrdia Civil a Catalunya

  • Abans de la seva destinació actual, ha dirigit la Comandància de Girona i l’Agrupació de Trànsit

El general José Luis Tovar, nou cap de la Guàrdia Civil a Catalunya
1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El general de brigada de la Guàrdia Civil José Luis Tovar Jover ha sigut nomenat aquest dimecres pel ministre Fernando Grande-Marlaska nou cap de la zona de la Guàrdia Civil de Catalunya, segons ha informat el Ministeri de l’Interior. Tovar Jover va néixer a Galaroza (Huelva) el 1962 i té una biografia molt lligada a Mallorca, ja que es va criar des de nen a Calvià. Porta 38 anys de carrera des que va ingressar a l’Acadèmia General Militar de Saragossa, el 1983, on tres anys després va obtenir el lloc de tinent de la Guàrdia Civil.

Tovar succeeix en el comandament el general Pedro Garrido, fins ara màxim cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, que cessa en el seu lloc per edat i passa a la reserva. El 12 d’octubre del 2019, en el seu discurs per la celebració de la Mare de Déu del Pilar, patrona del Cos, Garrido va dir que al moviment independentista català, quan actuen els CDR, «la pretesa revolució dels somriures» es torna en «el rictus que dissimula l’odi».

Notícies relacionades

El nou cap de l’institut armat coneix també Catalunya, ja que, després d’haver passat per les comandàncies d’Àlaba, Barcelona i les Balears i l’Agrupació de Trànsit, ha dirigit la Comandància de la Benemèrita a Girona. Tovar, que és catalanoparlant, té la Cruz de Plata al Mérito de la Guardia Civil; la Cruz del Mérito Militar i la Medalla de Oro de la Defensa Nacional Francesa, entre altre condecoracions.

Catalunya, VII zona de la Guàrdia Civil, disposa de més de 3.100 efectius desplegats a Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona, i distribuïts en unitats com els serveis de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA), Marítim, Aeri, de Cinologia, Desactivació d’Explosius, Fiscal i Fronteres, Informació, Policia Judicial i Muntanya.