Cita amb les urnes

¿Per què Ayuso arrasa? Claus i racons de l’enquesta del GESOP sobre les eleccions a Madrid

  • Consulteu els resultats complets del sondeig preelectoral

¿Per què Ayuso arrasa? Claus i racons de l’enquesta del GESOP sobre les eleccions a Madrid
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Cap de la secció de Política

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Totes les enquestes apunten en la mateixa direcció: el PP d’Isabel Díaz Ayuso transita cap a l’hegemonia a la Comunitat de Madrid recolzada en l’extrema dreta de Vox. El sondeig preelectoral del GESOP per a EL PERIÓDICO i els mitjans del grup Prensa Ibérica reflecteix el ganxo de l’actual presidenta autonòmica aconsegueix per atraure la major part de l’electorat conservador, neutralitzant les no poques crítiques a la seva gestió de la pandèmia. Aquests són alguns racons de l’enquesta que ajuden a entendre per què, malgrat tot, la lideressa popular escombraria a les urnes.

Electorat fidel i forts transvasaments

El PP és la formació amb més fidelitat de vot (85,6%) i, a més, atrau la meitat dels votants de Ciutadans (51,9%) i una quarta part de l’electorat de Vox (24,8%). Fins i tot és el partit pel qual es decantarien dos de cada deu abstencionistes (19,6%). A diferència d’altres convocatòries electorals, el percentatge d’indecisos és relativament baix (20,4%) a poques hores de l’inici de la campanya electoral.

Edats transversals

La intenció de vot al PP, igual que al PSOE, creixen amb l’edat. Els electors de 60 anys d’ara endavant són els que més recolzen Ayuso (31,4%), deu punts per sobre dels votants que té a la franja de 18 a 29 anys (21,5%). La candidata del PP només es veu superada per una altra rival en aquesta porció més jove de l’electorat, en la qual la més avalada és Mónica García (Més Madrid).

La favorita de les dretes

Un de cada tres madrilenys prefereix Ayuso com a presidenta de la comunitat, i la distància de la candidata del PP amb el socialista Ángel Gabilondo és de 16 punts. Això s’explica pel fet que la dirigent popular no només encapçala les preferències en el seu propi electorat (89,5%), sinó que també aconsegueix que els votants de Vox i de Ciutadans la prefereixin a ella abans que als seus propis aspirants. El 55,5% dels afins a Vox l’assenyalen com a favorita davant Rocío Monasterio, que es queda en el 39,9%. I el 58,3% dels que van votar Cs el 2019 aposten per Ayuso abans que per Edmundo Bal (12,8%). Aquesta circumstància es repeteix a l’hora de posar notes a cada líder. Els votants taronges, fins i tot, aproven a Ayuso (6,4) i suspenen Bal (4,1).

Més recolzament entre els grans

La gestió de la Covid divideix les opinions dels madrilenys, però tot i que són més els que la suspenen, les diferències respecte als que l’aproven són molt curtes en tots els segments socials. Per edats, els més crítics amb la presidenta autonòmica són els votants de 45 a 59 anys, que reproven la seva gestió en un 49,3%, davant un 31,2% que l’aproven. Els més benèvols amb Ayuso són els electors de 60 i més anys: el 40,6% aproven la seva gestió de la pandèmia i el 45,2%, la suspenen. Just el contrari passa entre els més joves (de 18 a 29 anys): el 30,6% l’avala i el 45,7% la censura.

Un discurs que fa impacte

La pregunta més curiosa del GESOP demana els enquestats que atribueixin una causa a la greu incidència del coronavirus a la Comunitat de Madrid. El resultat és que la majoria apunta a motius que no tenen a veure amb la gestió d’Ayuso, ja sigui que Madrid és un nucli urbà més poblat (36,9%) o l’incivisme de la gent (11%), arribant en molts casos a negar la mateixa premissa: segons el 17,4%, la pandèmia ha afectat de manera similar altres zones d’Espanya. És a dir, el discurs d’Ayuso ha calat en bona part de l’electorat i els seus arguments són clarament compartits pels votants del PP, Cs i Vox. Però fins i tot un de cada tres votants de Més Madrid (33,1%), un de cada quatre del PSOE (25,3%) i gairebé la meitat dels abstencionistes (44%) atribueixen l’impacte de la Covid a la regió a la població més gran.