Legislació

El Congrés dona llum verda a la llei de protecció a la infància

  • El nou text marca com a punt d’inici la prescripció dels delictes als 35 anys

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ple del Congrés aprovarà aquest dijous la llei de protecció a la infància davant la violència, que amplia el termini per iniciar la prescripció dels delictes greus fins que la víctima faci 35 anys per evitar que els casos quedin impunes, ja que les denúncies es produeixen molts anys després. La llei arriba al Ple amb una esmena pactada en les últimes hores entre el PSOE, Unides Podem, el PP, Ciutadans, Bildu, Grup Plural, BNG, Més País i el Grup Republicà, que eleva cinc anys més l’edat de la víctima des de la qual es comptarà la prescripció dels abusos sexuals, ara fixada en els 18 anys. Víctimes d’abusos, entitats socials i partits com el PP i Ciutadans havien argumentat la importància d’ampliar encara més aquell termini, fins i tot demanaven que se situés en els 40 anys, per acorralar els agressors que solen portar a terme el maltractament i abús contra els menors dins les seves llars o en entorns pròxims.

La Comissió de Drets Socials i Polítiques Integrals de la Discapacitat ha incorporat 200 esmenes de diferents grups i més de 60 de transaccionals a l’informe que se sotmet a votació en el Ple (que va rebre el vot en contra de Vox i el PNB i l’abstenció del Grup Republicà i EH Bildu). No obstant, organitzacions de defensa de la infància, víctimes i alguns partits opinen que es pot millorar encara més en el debat del ple i proposen també canviar el reconeixement que dona la llei com a «agents de l’autoritat» als serveis socials, perquè podria causar indefensió a les famílies davant l’administració en els casos de retirada de tutela dels menors per desemparament.

El text que s’aprova a la Cambra baixa reforça el dret del nen a ser informat, no només escoltat, en processos administratius i judicials i a formular denúncia de manera personal i directa. A més, després del pas per la Comissió es dota la llei de perspectiva de gènere, eliminant plantejaments com el SAP (Síndrome d’Alienació Parental) i incorporant mesures del Pacte d’Estat contra la violència de gènere.

Notícies relacionades

Se’n van quedar fora finalment, per la falta de recolzament del grup socialista, les propostes d’Unides Podem de no permetre la participació en espectacles i escoles taurines als menors i que en els casos de desnonaments de famílies amb nens s’ofereixin solucions habitacionals adequades i recolzament psicosocial.

La iniciativa legislativa remesa al Parlament des de Drets Socials amplia la definició de violència, persegueix delictes comesos a través d’internet, crea unitats especialitzades en les forces i cossos de seguretat, un Registre Central d’Informació, un coordinador de benestar i protecció en els centres educatius i impulsa la formació per a jutges i fiscals.

Temes:

Congrés