Compareixença a la Moncloa

Sánchez assegura que la vacunació fa innecessari l’estat d’alarma

  • El president confia que les dades millorin a curt termini i descarta prorrogar el període excepcional, com demanen diverses autonomies

Sánchez assegura que la vacunació fa innecessari l’estat d’alarma
1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez està convençut que les dades de contagis milloraran durant les pròximes setmanes, i deixa l’actual quarta onada en poca cosa en comparació amb les anteriors. Davant autonomies com Euskadi, Andalusia i Múrcia, que reclamen al Govern que allargui l’actual estat d’alarma més enllà del 9 de maig (data en què expira el període excepcional), el president ha insistit aquest dimarts que no contempla fer aquest pas, perquè la vacunació, que s’ha accelerat moltíssim en les últimes setmanes, farà innecessari continuar amb un mecanisme que ha permès els tancaments perimetrals i el toc de queda.  

Després del Consell de Ministres, el cap de l’Executiu, que també ha donat compte dels principals eixos del pla de recuperació, ha mostrat el seu optimisme a molt curt termini. La «intenció» és no prorrogar l’alarma, per molt que insisteixin diversos mandataris autonòmics. De moment, ningú del PSOE, tot i que el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha demanat el Govern que empari «legalment» solucions després del final d’aquest període, que ja fa gairebé cinc mesos que està en vigor. Alhora, tota l’oposició, des del PP fins a socis tradicionals del Govern com el PNB i Més País, reclama una «alternativa» jurídica a l’estat d’alarma

Notícies relacionades

Però Sánchez creu que no és necessari. «Tenim prou eines» ,ha dit, derivant les solucions al Consell Interterritorial de Sanitat, que reuneix les comunitats amb l’Executiu. 

«Vull posar en relleu dos elements –ha assenyalat el president des del palau de la Moncloa–. El procés de vacunació s’ha intensificat, i arribarem al 70% de la població a l’agost. És un escenari completament diferent al de l’estiu passat. I, en segon lloc, al llarg d’aquests mesos hem desenvolupat una intensa cogovernança. El cor de les mesures és el Consell Interterritorial de Sanitat. Aquest és l’escenari. Al llarg dels últims mesos, els tribunals s’han posicionat. Han dit que els acords del Consell són d’obligat compliment. Per tant, el marc jurídic continuarà sent el Consell Interterritorial, amb el filtre i el control dels tribunals. Tenim prou eines jurídiques per gestionar la pandèmia en aquest estadi».