Judici de la caixa b del PP

Els assessors fiscals de l’empresa que va reformar la seu del PP ignoren la procedència dels diners regularitzats pels seus socis

  • Gonzalo Urquijo i Belén García van declarar 110.000 euros cada un amb l’amnistia fiscal de Montoro

Els assessors fiscals de l’empresa que va reformar la seu del PP ignoren la procedència dels diners regularitzats pels seus socis
1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El judici que a la Secció Segona del Jutjat Penal de l’Audiència Nacional ha de determinar si el PP va pagar amb diners de la caixa b la reforma de la seu central, al madrileny carrer de Génova, ha entrat aquest dimarts en una nova fase amb la declaració dels testimonis proposats per la defensa de l’estudi d’arquitectes que se’n va ocupar. Dos assessors fiscals d’Unifica han dit que ignoren l’origen dels diners que els socis de l’empresa, els acusats Gonzalo Urquijo i Belén García, van fer aflorar en l’amnistia fiscal del 2012, coneguda amb el nom del ministre d’Hisenda de llavors, Cristóbal Montoro.

En les actuacions figura que tant Urquijo com García, per a qui el fiscal Antonio Romeral sol·licita tres anys i 10 mesos de presó, disposaven de diners en comptes en entitats financeres «ubicades a Suïssa, el Canadà i Luxemburg». Tots dos es van acollir al procés de regularització fiscal de patrimoni a l’estranger i cadascun va pagar «una quota de 109.445 euros» per regularitzar aquests fons.

Diferents criteris

El primer a declarar ha sigut Pedro Hammer, que, a preguntes de l’advocat d’Urquijo, Luis Jordana de Pozas, ha explicat que la diferència tributària entre el que es reclama a l’empresa i el que va pagar va ser d’uns 4.000 euros el 2007, però que en va pagar de més 900.000 dos anys després. Segons el testimoni, la diferència rau en el moment en què es fa la factura definitiva, si en funció del desenvolupament de l’obra o en una vegada entregada, amb la certificació d’acabament.

Notícies relacionades

Tant ell com José María García-Ogara han afirmat que no van preguntar sobre l’origen dels diners que tots dos van fer aflorar llavors, tot i que van fer les declaracions dels socis d’Unifica de diversos exercicis.

La sessió d’aquest dimarts ha començat amb l’anunci per part del president del tribunal, José Antonio Mora, que l’acusació que exerceix l’advocat Gonzalo Boye en nom de l’Observatori DESC es produiria de forma telemàtica, a l’haver estat el lletrat en contacte amb un positiu per Covid-19.