Amb cònsols honoraris

El Consell per la República crearà una xarxa diplomàtica pròpia

  • El vicepresident de l’organisme, Toni Comín, defensa l’objectiu d’internacionalitzar el procés independentista.

  • Reivindica el carnet del Consell com la transfiguració material de la papereta que es va utilitzar en l’acció de l’1-O.

El Consell per la República crearà una xarxa diplomàtica pròpia
3
Es llegeix en minuts

Xarxa diplomàtica pròpia, cònsols honoraris i el carnet com a ‘transfiguració’ de la papereta de l’1-O. Aquests són els tres eixos a què s’ha referit el vicepresident del Consell per la República, l’eurodiputat de Junts, Toni Comín en una entrevista a Europa Press. El militant ha reafirmat la necessitat de totes aquestes mesures com a part essencial de l’objectiu d’internacionalitzar el procés independentista.

«Hem de poder disposar d’una xarxa del Consell que ens permeti fer aquesta tasca d’internacionalització que tots esperen de nosaltres, amb raó. L’estratègia d’internacionalització necessita més instruments dels que tenim avui», ha afirmat Comín, que considera clau l’estratègia diplomàtica i assenyala que el model que es plantegen és el dels cònsols honoraris: «L’estructura diplomàtica dels estats té una part d’estructura pròpia –cònsols i ambaixadors– però també hi ha cònsols honoraris, gent que gestiona amb els seus propis mitjans una representativitat oficial.

Representativitat oficial

Per a Toni Comín «aquesta seria la lògica de la xarxa diplomàtica que volem tirar endavant des del Consell perquè és la que ens encaixa. Hem de poder legitimar persones concretes perquè tinguin aquesta funció de representants oficials del Consell per la República», però encara no ha volgut detallar quins perfils farien aquesta funció.

Sí que ha concretat que un cònsol honorari no només és un «amic del país d’on és cònsol, sinó que té una representativitat oficial, de manera que pot actuar i parlar en nom d’aquest país, però alhora ho fa amb els seus propis mitjans», i ha afegit que també es tindran en compte les organitzacions vinculades al CxRep que tenen activitat internacional, com les assemblees internacionals de l’ANC o la xarxa de casals catalans.

Sobre el carnet que ha tret el CxRep sota el nom d’‘Identitat Digital Ciutadana’ (ID), Comín ha dit que, d’una banda, és una prova de pertinença a l’òrgan i que ell interpreta com la voluntat de mantenir viu el vot de l’1-O: «Quan una persona es fa del CxRep és que no renuncia al que va dir a la papereta de l’1-O».

Així, ha reivindicat aquest carnet com la versió física del vot de l’1-O: «Aquesta targeta física és com si la papereta que vam posar dins de l’urna moltes persones l’1-O s’hagués transfigurat. Com que el paper es degrada molt ràpid, és biodegradable i es fa malbé, la manera de mantenir aquesta papereta, fins que el que digui la papereta sigui un fet, la manera de mantenir-la viva és aquest carnet, és la transfiguració de la papereta en carnet». A més, la intenció del Consell és que l’ID també serveixi com a document d’identificació en processos de participació de l’òrgan i l’ha qualificat com «un embrió, una anticipació» del que hauria de ser el DNI de l’eventual república catalana.

«Guanyar el pols a l’Estat»

Comín ha destacat que estan satisfets de la tasca que ha fet el CxRep des de la seva creació i ha recalcat que ha complert un dels seus objectius, el qual, segons ell, és plantejar una estratègia per aconseguir la independència, tot i que considera que encara necessiten enfortir els instruments necessaris «per guanyar el pols amb l’Estat».

Notícies relacionades

Així mateix, ha dit que la voluntat del Consell sempre ha sigut que sigui un òrgan transversal de tot l’independentisme i que si no ho és més no és per culpa seva, sinó dels partits que no hi han apostat (la CUP no forma part del CxRep i ERC sí que hi té un membre, malgrat que sempre ha desconfiat de l’organisme).

«Si no som més transversals no és un error nostre, és perquè algunes organitzacions no han volgut estar amb tot el dret del món. El que no és legítim és que ens diguin que no som transversals, perquè si no ho som és perquè no hi són», ha dit.