Causa judicial

Núria Marín, davant el jutge: Set claus i incògnites de la investigació al Consell Esportiu de l’Hospitalet

  • L’alcaldessa declara per la presumpta trama de desviació de subvencions a l’entitat privada de la localitat

Núria Marín, davant el jutge: Set claus i incògnites de la investigació al Consell Esportiu de l’Hospitalet
4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, declara aquest divendres com a investigada per la presumpta trama de desviació de fons públics al Consell Esportiu de la localitat. En aquesta tercera jornada consecutiva de declaracions, la jutge també ha citat el secretari de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras, el tinent d’alcalde Cristian Alcázar i la cap de gabinet de l’alcaldessa, Montserrat Pérez.

Aquestes són les claus i les principals incògnites de la investigació judicial.

L’origen del cas

El febrer del 2020, el llavors regidor d’Educació de l’Hospitalet, Jaume Graells, informa l’alcaldessa de presumptes irregularitats al Consell Esportiu, una entitat privada dedicada a la promoció de l’esport escolar que presideix el regidor d’Esports, en aquell moment, Cristóbal Plaza. Marín es compromet a auditar els comptes de l’organisme, però Graells opta per denunciar el cas a la Policia. Segons va declarar aquesta setmana davant la jutge, ho va fer pel que va considerar «passivitat total» en aquest assumpte de l’alcaldessa, a qui va acusar de «trair la seva confiança».

Les acusacions

El Jutjat d’Instrucció núm. 2 de l’Hospitalet està investigant aquest cas des del desembre per presumptes delictes com malversació de fons públics, blanqueig de capitals i falsedat documental per una presumpta doble comptabilitat al Consell Esportiu –amb uns 500.000 euros de diferència entre els comptes presentats davant l’assemblea de l’entitat i les entregades a la Secretaria de l’Esport de la Generalitat–. En concret, Marín està sent investigada per preusmpta prevaricació, malversació i omissió del deure de perseguir el delicte.

Els imputats

A part de l’alcaldessa, 13 persones més estan imputades ara mateix en aquesta causa. Entre aquestes, la cap de gabinet de Marín, Montserrat Pérez; el secretari de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras; el segon tinent d’alcalde de l’Hospitalet, Cristian Alcázar; el director del Consell Esportiu, Eduard Galí, i l’exregidor Cristóbal Plaza, que va dimitir arran del cas. La resta d’investigats són persones vinculades a l’entitat esportiva, tant membres de la junta directiva com càrrecs que firmaven determinats documents, ara sota sospita.

La trama

«Enriquiment injust i, alhora, perjudici patrimonial considerable». La frase va ser escrita en una interlocutòria en què la jutge enumera alguns dels presumptes tripijocs i martingales dels imputats: pagaments en efectiu sense cap control fiscal de serveis realitzats o no, cobrament de dietes «desproporcionades», despeses sense justificació (com compra de llibres a Amazon, alguns d’autoajuda; hotels; compra de samarretes; multes; gasolina, o col·legis professionals); desemborsament de 45.000 euros fraccionats per un presumpte fals acomiadament d’un regidor imputat i membre de la junta, i possible falsificació de documents. La togada afirma que podria existir un «sistema comptable ocult», però la defensa ho nega i només admet «errors» de gestió a l’hora d’aprovar els comptes anuals.

El paper de Marín

Segons la magistrada, una vegada el denunciant va destapar internament aquesta presumpta trama, els imputats es van posar d’acord per intentar ocultar els fets i evitar el seu descobriment, «orquestrant», amb Núria Marín «una maniobra per fer veure davant tercers una correcta actuació». Per la jutge, Marín «hauria afavorit i/o facilitat de forma indiciàriament injusta la concessió de subvencions amb fons públics de l’ajuntament» a l’entitat. I va ajudar «fins i tot» els investigats a evitar que «la seva activitat aparentment il·lícita pogués ser descoberta, mantenint una conducta omissiva i passiva quan un membre de l’entitat que ostentava també la condició de tinent d’alcalde de l’ajuntament li va traslladar de forma directa els fets comesos pels investigats». Els whatsaps que la Policia utilitza per inculpar Marín són de terceres persones i, fins al moment, no se n’ha trobat cap d’escrit per la mateixa alcaldessa.

La versió de l’alcaldessa

Segons l’alcaldessa, que ja va declarar durant dues hores i mitja davant la Policia, quan va tenir coneixement de les possibles irregularitats al Consell Esportiu, va comprovar que les subvencions públiques estaven «ben atorgades», va encarregar una auditoria «econòmica, financera i fiscal» de l’entitat i va citar per separat el regidor denunciant i els dos regidors detinguts. En aquestes reunions, afegeix la regidora, va constatar «contradiccions» i sospites que el detonant de l’acusació podrien ser «qüestions personals i de relacions sentimentals». Marín reconeix que l’auditoria no es va acabar degut a la pandèmia i a la investigació policial.

La versió del Consell Esportiu

Diversos membres del Consell Esportiu investigats han responsabilitzat de les irregularitats el director de l’entitat, Eduard Galí; l’exdirector i exregidor Cristóbal Plaza, que era el comptable de l’entitat (ja mort), i l’administrativa del grup de comptabilitat. Alguns dels verificadors comptables investigats, que tenien la responsabilitat de supervisar els comptes, han admès que no revisaven la documentació que els entregaven i que simplement firmaven el que Plaza i Galí els demanaven perquè confiaven en ells i en l’entitat. A l’acta de la seva última assemblea, del 23 de desembre, el Consell Esportiu reconeix que va aprovar un pressupost «incomplet» de l’exercici del 2020, que únicament mostrava els imports de despeses i ingressos dels projectes objectes de subvenció, sense mostrar el conjunt dels comptes. Aquest pressupost es va aprovar inicialment per 419.000 euros, quan realment ascendia a 901.140 euros.