El laberint català

El PSC prepara un Govern a l’ombra com a alternativa a l’independentisme

  • La idea entronca amb la que va posar en marxa Pasqual Maragall després de les eleccions de 1999

Salvador Illa.

Salvador Illa. / Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC no es resigna encara al fet que Salvador Illa no es converteixi en president de la Generalitat. El partit creu que la mala relació entre els independentistes provoca que el seu candidat tingui encara opcions de liderar el Govern. Però conscients que és improbable que ERC i JxCat no es posin finalment d’acord, ja preparen un «Govern a l’ombra» per si s’han de mantenir a l’oposició.

L’objectiu, segons fonts coneixedores del projecte, seria visibilitzar que hi ha «una manera de treballar alternativa» a la dels independentistes, que, segons els socialistes, només estan preocupats per l’evolució del procés. Aquest equip, en canvi, estaria molt centrat en la lluita contra la pandèmia i s’encarregaria de mantenir un diàleg amb diferents sectors.

La idea, avançada per ‘El Confidencial’ i ja esbossada per Illa durant la campanya, entronca amb la que va posar en marxa Pasqual Maragall el 1999, després de guanyar les eleccions contra Jordi Pujol en vots però perdre-les en escons. En aquesta ocasió, Illa també ha obtingut la majoria de sufragis, i ha empatat a 33 diputats amb Pere Aragonès, el candidat d’ERC.

Només diputats

Notícies relacionades

Com en aquella ocasió, el «Govern a l’ombra» d’Illa estaria format només per diputats socialistes, que assumirien una àrea d’actuació amb l’objectiu de fer un «marcatge» a cada conselleria. Malgrat que, durant la campanya, el candidat socialista va anunciar alguns dels noms que tenia pensats per exercir responsabilitats si arribava a la Generalitat –com el de Maurici Lucena per a la vicepresidència econòmica i el de la doctora Olga Pané per a Salut–, fonts del partit remarquen que seria «difícil implicar en aquest projecte gent que té la seva vida al marge del Parlament». «Encara no hem entrat en noms», asseguren.

Es tractaria sobretot de remarcar que el Govern independentista, si es confirmés, «naixeria mort», i que els catalans poguessin veure «en aquest escenari» com un equip alternatiu es mouria amb altres prioritats que, segons l’opinió dels socialistes, s’adeqüen millor a les del conjunt dels ciutadans.