Rellevat per Aurora Madaula

JxCat aparta Cuevillas de la Mesa pels seus dubtes sobre la desobediència

Jaume Alonso Cuevillas.

Jaume Alonso Cuevillas. / EUROPA PRESS / David Zorrakino

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

JxCat ha decidit apartar Jaume Alonso-Cuevillas com a secretari segon de la Mesa del Parlament i substituir-lo per Aurora Madaula, després d’haver expressat els seus dubtes sobre l’estratègia de desobediència.

Així ho ha anunciat JxCat en un comunicat, tres dies després que Alonso-Cuevillas, que va ser advocat de l’expresident català Carles Puigdemont, es declarés partidari, en una entrevista a Vilaweb, de no tramitar les resolucions discutides sobre el Rei o l’autodeterminació i es preguntés: «¿Hem de deixar que ens inhabilitin sense pena ni glòria per una tonteria?».

Després d’haver rebut crítiques internes per qüestionar la desobediència, Alonso-Cuevillas ha posat el seu càrrec a disposició de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, també de JxCat, que ha consensuat el relleu amb Puigdemont i el secretari general del partit, Jordi Sànchez.

Confrontació amb l’Estat

Aurora Madaula, que encapçala l’entitat Acció per la República, un dels sectors amb un perfil més favorable a la desobediència i la confrontació amb l’Estat dins de JxCat i considerada com l’ala esquerrana del grup parlamentari, serà proposada com a nova secretària segona de la Mesa, mentre que Alonso-Cuevillas continuarà com a diputat ras.

El relleu, després de ser consensuat per Borràs amb Puigdemont i Sànchez, haurà de ratificar-se formalment en la pròxima reunió de la direcció executiva de JxCat.

Jaume Alonso-Cuevillas va debutar com a diputat de JxCat el 12 de març passat, dia de la sessió constitutiva del Parlament, en què va ser elegit secretari segon de la Mesa.

Era un dels dos diputats que representaven JxCat en la Mesa, juntament amb Laura Borràs, i la seva reputació interna era inqüestionable a l’haver sigut l’advocat de Puigdemont després de la seva fugida a Bèlgica.

No obstant, en la primera investidura fallida de Pere Aragonès, el 26 de març passat, ja es va veure embolicat en una polèmica: en la reunió de la Mesa en què s’havia de decidir si avalava el vot delegat del diputat de JxCat Lluís Puig, fugit a Bèlgica, s’hi va abstenir, amb l’argument que en algun moment havia representat legalment Puig i podia existir un «conflicte d’interessos».

L’abstenció d’Alonso-Cuevillas va irritar ERC, que en desconeixia les intencions, i va desconcertar sectors de JxCat, però la seva caiguda definitiva ha arribat després de les seves declaracions a Vilaweb.

Notícies relacionades

En l’entrevista publicada divendres passat, va expressar un posicionament que xocava frontalment amb l’estratègia de desobediència als tribunals per protegir, si fa falta, els diputats independentistes i els seus debats a la cambra catalana: «No sé si té sentit que t’inhabilitin per haver tramitat una resolució que no porta enlloc. La immolació s’ha de fer si té eficàcia. Si no, em sembla absurda».

Les seves declaracions van provocar malestar en el partit que lideren Puigdemont i Sànchez, i l’exvicepresident primer del Parlament Josep Costa fins i tot les va criticar públicament en un tuit: «Penso que defensar la sobirania del Parlament de Catalunya no és cap tonteria. Penso que ser empresonat o inhabilitat per fer-ho és una cosa digníssima. I penso que si algú no pot o no vol assumir aquest risc no hauria de ser a la Mesa del Parlament».