Després del fracàs d’Aragonès

Illa demana el suport dels comuns per sotmetre’s a un debat d’investidura

  • El socialista anima els morats a fer «un «pas endavant» per construir una alternativa a ERC i JxCat

  • El dirigent del PSC tornarà a presentar la seva candidatura quan Borràs obri una altra ronda de consultes

3
Es llegeix en minuts

El candidat del PSC a la Presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha demanat aquest dijous el suport d’En Comú Podem per sotmetre’s a un debat d’investidura després de l’intent fallit del candidat d’ERC, Pere Aragonès. «En algun moment, un ha de fer un pas endavant. Arriba un moment en política en què un s’ha de comprometre públicament a construir una alternativa i formar-ne part», ha etzibat en una entrevista amb Efe.

Illa tornarà a demanar a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que proposi el seu nom per a un debat d’investidura quan obri, després de Setmana Santa, una nova ronda de consultes amb els líders parlamentaris catalans després del fracàs de la investidura d’Aragonès, que només va recollir els 42 vots d’ERC i la CUP.

«Quan hi torni a haver aquesta ronda de consultes que ha d’obrir la presidenta del Parlament, li reiteraré que els socialistes, com a guanyadors de les eleccions, ens sentim legitimats, fins i tot amb l’obligació, d’intentar construir una alternativa», per la qual cosa li demanarà poder dirigir-se a la cambra «per intentar obtenir els suports necessaris» per ser investit, ha explicat.

Fórmules diferents

Socialistes i comuns coincideixen des d’abans de les eleccions del 14 de febrer a reclamar una alternativa «d’esquerres» a un nou govern d’ERC i JxCat, però ho concreten en fórmules diferents: el PSC aposta per una coalició amb els de Jéssica Albiach que emuli el Govern de Pedro Sánchez, i els comuns volen compartir coalició amb ERC amb el recolzament extern del PSC.

Com que els vetos creuats del PSC i ERC feien inviable aquesta opció, la líder d’En Comú Podem va anunciar en la primera ronda de contactes amb Borràs que el seu grup votaria en contra tant d’una proposta d’Aragonès que inclogués Junts, com d’una eventual candidatura d’Illa condemnada al fracàs. «No és el moment de fer perdre el temps a la ciutadania, sinó de ser concrets», va dir llavors Albiach.

Al ser preguntat pel posicionament dels comuns, Illa ha remarcat: «En algun moment cal dir que sí. Per sortir d’aquesta situació no pots dir sempre ‘no, no, no’»

Alternativa a JxCat i ERC

El candidat socialista considera que, després del «fracàs» de la investidura d’Aragonès, és més necessari que mai demostrar als catalans que hi ha una alternativa a la reedició de l’aliança entre ERC i JxCat, que representa «una via morta, que no porta enlloc».

«Hem d’obrir una nova etapa a Catalunya i el PSC està en condicions de liderar-la», ha remarcat Illa, que creu que els comuns «són sincers» quan advoquen per un Govern «d’orientació progressista i d’esquerres», però els falta implicar-s’hi.

L’exministre de Sanitat ha destacat que la fórmula de ‘socialistes més comuns’ ja s’ha demostrat que funciona en diferents àmbits, com en el Govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem, en el qual s’inscriuen els comuns.

La lluita contra el virus

Illa ha recalcat que Catalunya necessita «ja» un nou Govern que abordi els reptes derivats de la pandèmia de la Covid-19 i que se centri en tres prioritats: la lluita sanitària contra el virus, la reactivació de l’economia i la reconstrucció social «per no deixar ningú enrere».

Per a això, ha opinat, cal que el nou executiu català estigui format per «servidors públics» que es concentrin en la gestió i abandonin plantejaments divisius com el procés.

Notícies relacionades

«A Catalunya li convé tenir un Govern de seguida, i qui no se’n vegi capaç que no obstaculitzi i que deixi que neixi una fórmula alternativa, que crec que és el que toca provar ara», ha afegit.

I ha resolt: «El moment és delicat, s’estan prenent decisions i el món no ens espera. Convé que hi hagi un govern en plenes funcions que respongui a la voluntat expressada a les urnes pels catalans el 14 de febrer».