CORRUPCIÓ POLÍTICA

L’Audiència Nacional confirma el processament de Gordó pel 3%

El tribunal rebutja els recursos presentats per l’exdirigent, l’extinta CDC i el PDeCAT

L’Audiència Nacional confirma el processament de Gordó pel 3%
2
Es llegeix en minuts

La sala penal de l’Audiència Nacional ha rebutjat els recursos de l’exgerent de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) Germá Gordó i d’aquesta formació política i la seva hereva, el PDeCAT, contra la interlocutòria del jutge José de la Mata en què proposava jutjar-los en el denominat cas del 3 per cent sobre el suposat finançament irregular a CDC a través de licitacions d’obra pública.

Els magistrats de la secció quarta de la sala penal, presidida per Ángela Murillo, destaquen a les seves interlocutòries que existeixen indicis de la participació delictiva de les persones investigades i que la seva definitiva responsabilitat en els fets es dirimirà al corresponent judici oral.

La sala ha resolt ja prop d’una trentena de recursos presentats contra la interlocutòria de pas a procediment abreujat dictat el 30 de juliol del 2020 pel fins ara jutge del Jutjat Central d’Instrucció número 5, José de la Mata –-ara representant d’Espanya a Eurojust--, en què va proposar jutjar 31 persones físiques i 16 de jurídiques per delictes d’organització criminal, frau a les administracions públiques, suborn, tràfic d’influències i blanqueig de capitals. Encara estan pendents de resoldre uns altres set recursos.

Una xarxa estructurada

Sobre els recursos ara resolts, la secció quarta recorda que en aquest procediment, conegut com el del 3 per cent, s’ha investigat la possible existència d’una xarxa estructurada de persones, integrada per alts càrrecs de CDC que durant el període entre el 2008 i el 2015 van portar un control i seguiment de licitacions d’obres i serveis públics anunciats per diferents administracions públiques situades a l’òrbita del partit.

Aquests alts càrrecs, apunten les interlocutòries, «suposadament es van concertar, d’una banda, amb càrrecs públics i funcionaris de les esmentades administracions públiques, i, de l’altra, amb determinats empresaris que es presentaven a la licitació d’aquelles obres i serveis».

Notícies relacionades

Gordó, que també està investigat a la peça separada d’aquest cas pel presumpte blanqueig de capitals en petites quantitats a CDC –-el que es coneix com a ‘barrufeig’--, va plantejar al seu recurs la incompetència de l’Audiència Nacional per jutjar els fets i la falta de solidesa dels indicis contra ell. També es va queixar de l’«arbitrària» selecció realitzada per l’instructor a la investigació, que, de les 31 licitacions analitzades, va focalitzar en quatre en què hauria participat el recurrent.

La sala rebat els arguments de Gordó i afirma que l’exposició i les conclusions exposades a la interlocutòria no semblen arbitràries, sinó «raonables» i afegeix que el fet d’acotar a quatre les licitacions en què va poder intervenir l’exdirigent de CDC sembla més «una tasca de depuració incriminatòria».