negociacions

JxCat ratificarà aquest dilluns el seu veto a la investidura d’Aragonès

  • Els pírrics avenços no modificaran la decisió de l’executiva postconvergent d’aquest dilluns al seu vot per a dimarts

  • Rufián afirma que els republicans i els postconvergents estan «condemnats» a entendre’s

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Després de l’aturada negociadora que es va registrar les 24 hores anteriors a la primera votació de la sessió d’investidura de Pere Aragonès, el cap de setmana ha servit, com a mínim, perquè les delegacions d’ERC i JxCat intensifiquessin les seves trobades. Dissabte i diumenge, per partida doble. Amb tot, aquest esprint no servirà de res si l’horitzó és dimarts. Els postconvergents reafirmaran el veto a Aragonès, segurament amb la mateixa abstenció que divendres passat, segons van explicar a aquest diari fonts de la negociació.

Això sí, segueixen les declaracions dels republicans, que no es donen per vençuts. Aquest diumenge va ser el líder d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián, el que es va mostrar «absolutament convençut» que el seu partit aconseguirà un acord amb JxCat, que sumarà els seus vots als del seu partit i la CUP a la Generalitat.

En una entrevista a Radio Euskadi, Rufián va declarar que, de cara al debat de dimarts, «la pilota està a la teulada de Junts» si bé, al seu entendre, els dos partits estan «condemnats» a entendre’s més enllà de les seves «enormes diferències», per «respecte al resultat» de les eleccions i «perquè la societat catalana no entendria res més».

«L’alternativa» a aquest govern liderat per Aragonès «seria una nova convocatòria electoral, enmig d’una pandèmia i d’una crisi econòmica terrible i un cansament» social, va assegurar. Rufián també va expressar la seva convicció que la taula de diàleg i negociació «es convocarà quan hi hagi Govern a Catalunya».

ERC recolzarà el Govern de Pedro Sánchez «perquè l’alternativa a aquest govern de coalició seria la dreta, l’extrema dreta o el feixisme» i són «conscients, a més, que el PSOE no fa, sinó que se l’obliga a fer», i que el «bloc format per les forces d’esquerres, setmana a setmana», treballarà en aquest sentit. 

L’‘elefant’ a l’habitació

Notícies relacionades

No obstant, «el gran elefant a l’habitació de la relació amb el PSOE és la injusta situació» dels polítics d’ERC «empresonats o en l’exili», per als quals va reiterar la petició d’amnistia. «A ningú se li escapa que, o se soluciona aquest tema, o l’estabilitat a Espanya estarà constantment en perill», va avisar.

I el ministre d’Universitats, Manuel Castells, també ha entrat en la polèmica a l’afirmar que ERC té «un enorme complex d’inferioritat» davant Junts. El membre del Govern per En Comú Podem s’ha mostrat convençut que fins que els republicans no siguin capaços de tenir la seva pròpia política i afirmar-la «sense por que els anomenin ‘botiflers’» no es podrà avançar. En una entrevista a ‘La Vanguardia’, Castells lamenta que Catalunya està en una «situació caòtica de desgovern, de crisi profunda econòmica i social».