Debat d’investidura

Illa retreu a Aragonès que busqui «repetir un fracàs» i li recorda que hi ha una majoria alternativa d’esquerres

  • El candidat socialista critica el pacte d’ERC i la CUP

  • L’aspirant a president utilitza la rèplica per cortejar JxCat

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gairebé quatre mesos després de deixar per sorpresa el seu càrrec de ministre per encapçalar la candidatura del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa s’ha estrenat al Parlament no com a aspirant a presidir la Generalitat, sinó com a principal representant de l’oposició al candidat Pere Aragonès. En el seu discurs ha barrejat la crítica a l’independentisme amb la defensa d’un projecte d’«alternativa sòlida» a 10 anys de procés, que han deixat «un país esgotat», i també amb la constatació que, malgrat que ERC ha triat la via del pacte amb JxCat, hi ha a la Cambra «una majoria d’esquerres possible».

No pot dir-se que Illa busqués amb el seu discurs persuadir Aragonès de fer un gir d’última hora i canviar d’aliances. Però sí que ha buscat constatar que ERC ha tornat de nou a apostar per «una deriva que aprofundeix en el bloqueig» quan tenia alternativa. «Vostè ha escollit, i ha preferit continuar parapetat a la seva còmoda trinxera. És una postura fàcil, però el preu és una Catalunya paralitzada. Vol repetir un fracàs», ha dit al candidat.

Illa va guanyar les eleccions, però el seu resultat no va ser prou robust com per fer fora l’independentisme del poder. I el seu discurs s’ha mogut entre aquestes dues circumstàncies. Ha reprès les idees de la seva campanya sobre el fet que Catalunya «no està pel que ha d’estar» –que és la lluita contra la pandèmia i reflotar l’economia, i no en discussions identitàries–, i ha carregat contra el pacte d’Aragonès amb els «antisistema» de la CUP, a qui ha retret el seu tracte cap als Mossos d’Esquadra.

«El canvi és irreversible»

Després de recordar que el PSC és ara el «primer partit de Catalunya», Illa ha volgut també deixar anar un missatge d’esperança als qui volien una alternativa en el Govern. «Els vull dir que Catalunya malgrat tot seguirà endavant, que el canvi és irreversible. El que Aragonès proposa avui no ajuda, destorba. Però és temporal, és conjuntural i passatger», ha afirmat, assumint que haurà de treballar els pròxims anys en l’oposició si vol convertir-se en president.

En les rèpliques, on Aragonès ha sigut més incisiu, s’ha notat notar que Illa portava temps dedicat més a la gestió que al duel dialèctic. El candidat a president ha aprofitat el seu torn per llançar alguns piropos a JxCat, ja que en busca el recolzament. «¿Creuen que és còmoda la repressió, que hi hagi negociadors de JxCat que han de tornar a dormir a la presó, haver de parlar per pantalla amb companys a l’exili?», ha dit Aragonès.

Retrobament i oblit

Notícies relacionades

L’aspirant d’ERC també ha remarcat que «el retrobament» entre catalans que proposa Illa «no pot ser un oblit». «No oblidarem mai els que estan a la presó i l’exili. Tenim un 52% de vot independentista. Existeix una realitat: amb alta participació o baixa, hi ha majoria independentista al Parlament. Afrontin la realitat», ha afegit. I, en resposta a la petició del candidat socialista que el debat es mantingui dins de les normes de l’Estat de dret, ha afirmat: «L’Estat de dret no és inamovible. Aquí venim a fer lleis noves, a canviar les velles, a transformar la realitat».

Illa li ha retret llavors que «Catalunya està menys cohesionada que el 2010», i que l’independentisme «l’ha empobrit i ha desprestigiat les institucions» amb el seu «plantejament divisiu». «Resumeixo les meves peticions en dos: diguin la veritat i treballin per unir Catalunya», ha afegit.