La xacra de la corrupció

Trillo es regira a l’esmentar-li el Iàkovlev i coincideix amb Rato a negar els sobresous

  • Amb referència a l’accident de l’avió militar, l’exministre de defensa afirma: «Bastant dolor ha causat i m’ha causat»

  • Tant ell com l’exdirector de l’FMI afirmen que no pot explicar per què apareixen en la comptabilitat manuscrita per l’extresorer

  • L’exvicepresident diu que no coneix «deliris» en ningú del PP, ni tan sols en el principal acusat, amb qui admet una relació «cordial»

  • Els expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy han negat que la comptabilitat opaca existís

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’exvicepresident del Govern Rodrigo Rato i l’exministre de Defensa Federico Trillo han negat aquest dijous davant el tribunal que jutja si el PP va pagar amb una caixa b la reforma de la seva seu els sobresous que figuren com que van percebre en la comptabilitat manuscrita de l’extresorer Luis Bárcenas. «Pel que fa a mi, són falsos. No he rebut cap remuneració del PP des del 89, quan vaig començar a rebre-la del grup parlamentari popular», ha sostingut el que va ser director del Fons Monetari Internacional (l’FMI). Més vehement s’ha mostrat el segon quan s’ha esmentat l’accident militar ocorregut a Turquia el 2003, en el qual no es van identificar correctament els morts per accelerar la seva repatriació, amb què es relacionen aquests pagaments. «No entraré en el tema del Iàkovlev. Bastant dolor ha causat i m’ha causat», ha dit reclamant fins i tot l’empara de la presidència de la Sala.

Tots dos han coincidit en el fons amb els expresidents del Govern José María Aznar i Mariano Rajoy i els exsecretaris generals del partit: que no coneixien una comptabilitat en b i que no van cobrar sobresous, per la qual cosa, a l’ignorar-ho tot, no poden explicar les seves mencions. Però Rato se n’ha distanciat en el to, perquè s’ha limitat a assenyalar que no podia especular sobre per què l’havia inclòs Bárcenas, i ningú li ha preguntat per què en els àudios de l’excomissari José Manuel Villarejo també se sent aquest reproduir una conversa amb ell en la qual admet que els va rebre.

Rato, jutjat per la sortida a Borsa de Bankia i les targetes ‘black’, per les quals va ser condemnat, i pendent d’un altre judici pel seu patrimoni, en el qual Anticorrupció demana per a ell 70 anys de presó, no ha negat tenir o haver tingut «una relació cordial» amb Bárcenas. I fins i tot, a diferència del que havia dit Rajoy, s’ha permès afirmar que el va conèixer com a gerent a Aliança Popular i després al PP i que mai l’ha tingut per «irresponsable», així com que mai ha apreciat «deliris en ningú del PP».

Coordinador de la Defensa

Federico Trillo ha afirmat que al PP ningú li deia ‘Federico’, així que no reconeixia els apunts que amb aquest nom figuraven en la comptabilitat manuscrita seguida per Bárcenas. Però, a més, ha volgut traslladar que ell no va saber que apareixia com a perceptor de sobresous fins que el 2018 va ser cridat a una comissió al Congrés dels Diputats. Costa creure’l perquè, com ell mateix va declarar davant el tribunal, va ser el coordinador de l’estratègia de defensa del PP quan va esclatar el cas Gürtel el 2009.

«Entre el 2008 i el 2011 va ser coordinador de Defensa del PP», va explicar esmentant expressament l’expresident valencià Francisco Camps i Bárcenas. «En aquells temps vaig tenir una constant i estreta relació amb Bárcenas i la seva defensa, que llavors exercia Miguel Bajo, per recomanació meva, i mai el senyor Bárcenas va admetre ni un sol segon que hi hagués una caixa b i ingressos atípics a les caixes del PP i menys que haguessin sortit diners a l’estranger», ha asseverat el testimoni.

Notícies relacionades

Pretenia amb això desprestigiar el principal acusat en el judici, que s’enfronta a cinc anys de presó, a qui ha dit que no dona «cap crèdit en absolut». Els ‘papers de Bárcenas’ apunten que, entre altres raons, va cobrar del partit per la seva defensa per l’accident del Iak-42. Trillo va recordar les sentències que van establir la culpabilitat de comandaments militars, la comissió del Congrés per acabar afirmant que la seva defensa i la dels seus col·laboradors en el ministeri es va pagar «per separat».

Un dels testimonis previstos per a aquest dijous ha mort i les acusacions van renunciar la resta per estar imputat en la causa que encara segueix en instrucció. Eren un dels capitostos de la trama ‘Gürtel’, Pablo Crespo, que va ser secretari d’Organització del PP gallec, i els constructors Alfonso García Pozuelo i Juan Miguel Villar Mir.