‘Lleis de desconnexió’ a Catalunya

Fiscalia i Advocacia rebutgen que el judici a Nuet violi la seva inviolabilitat parlamentària

  • La defensa havia sol·licitat l’anul·lació del procediment

2
Es llegeix en minuts

El fiscal del Tribunal Suprem Javier Zaragoza i l’advocada de l’Estat Rosa María Seoane han sol·licitat aquest dimecres el rebuig de les qüestions prèvies plantejades per la defensa de l’actual diputat d’ERC Joan Josep Nuet durant la primera sessió del judici celebrat contra ell al Tribunal Suprem per haver votat, com a secretari tercer de la Mesa del Parlament de Catalunya en la XI Legislatura, en què era diputat de Catalunya Sí que es Pot, a favor de la tramitació de les anomenades ‘lleis de desconnexió’ a Catalunya, malgrat les advertències del Tribunal Constitucional.

La defensa de Nuet havia sol·licitat l’anul·lació del procediment en consideració a dues premisses, la falta de competència de l’alt tribunal i la vulneració d’alguns dels drets fonamentals del seu patrocinat, relacionats amb la inviolabilitat com a parlamentari autonòmic quan es van produir els fets. Considera el lletrat que el procediment ha violat diversos drets fonamentals del seu client, com els referits a la llibertat ideològica, d’expressió, al dret de reunió i al dret de representació política.

Per Zaragoza, l’acte parlamentari que s’aparta de la seva genuïna inviolabilitat no és una acte emparat pel dret, i en aquest marc incardina l’actuació de Nuet al desatendre els requeriments del tribunal de garanties. «El vot no té un efecte guaridor de la il·legalitat d’una desobediència», ha manifestat, i ha afegit que tampoc es pot parlar de falta de competència del Tribunal Suprem quan el mateix Nuet s’ha col·locat com a aforat davant aquest òrgan a l’optar al càrrec de diputat que avui ostenta.

Per la seva banda, l’advocada de l’Estat ha coincidit amb la fiscalia a l’assenyalar que «la inviolabilitat parlamentària no és il·limitada, té un àmbit determinat, que és desplega sobre la funció legislativa i control al govern, activitats que no es desenvolupen a la Mesa del Parlament».

Renúncia a dos testificals

Notícies relacionades

D’altra banda, la fiscalia ha renunciat a dues de les testificals plantejades per a aquesta sessió del judici, el que va ser president de la Mesa del Parlament fins al juliol del 2017, Lluís Maria Corominas, i la de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, condemnada per sedició en el judici pel procés ja celebrat al Suprem.

La defensa no s’ha oposat a aquesta renúncia i el tribunal les ha acordat abans de retirar-se a deliberar sobre les qüestions prèvies plantejades.