JxCat considera «fluix» i «insuficient» el pacte ERC-CUP i no descarta allargar la negociació

  • Critiquen a la CUP que «regali» la investidura a Aragonès

  • Exigeixen més concreció en el full de ruta i no diluir el pes del Consell per la República de Puigdemont

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

«Fluix, insuficient, decebedor», aquests són els principals adjectius que Junts per Catalunya dedica al preacord d’investidura i governabilitat pactat per ERC i la CUP diumenge passat i del qual aquest dimarts s’ha conegut la lletra petita. Segons la formació de l’expresident Carles Puigdemont, el text pateix de concrecions notables tant en el full de ruta independentista com en el pla de Govern per a la sortida de la crisi.

Quant a la proposta sobiranista, Junts considera que les referències al paper del Consell per la República –l’òrgan no oficial que lidera Puigdemont amb els diferents actors independentistes, des de Waterloo– no ajuden a arribar a un possible pacte. JxCat està disposada a negociar un cert replantejament del Consell, però no a subsumir-lo en una direcció estratègica independentista com la que planteja el document del preacord entre republicans i anticapitalistes. Aquest és sens dubte un escull notable en les negociacions JxCat-ERC de cara a la investidura.

Tampoc agrada a Junts que es defineixi la taula de diàleg amb el Govern central com un espai de «negociació», perquè consideren que no respon a aquest concepte, el de la negociació. I considera que la reivindicació de la sobirania del Parlament, acordada entre ERC i la CUP, tampoc és prou concreta.

Tampoc agrada a Junts el to esquerrà del document, i consideren que hi ha llacunes notables en determinades polítiques sectorials no incloses en el preacord.

Recels amb la CUP

JxCat considera que la CUP ha sigut molt menys exigent amb ERC del que ho ha sigut amb la formació de Puigdemont en el passat. «No van votar la investidura de Jordi Turull per ser autonomista, segons ells, i ara regalen la investidura a Esquerra», es lamenten a Junts.

La conferència de Sànchez: tot obert

Notícies relacionades

Junts es remet a la conferència del secretari general del partit, Jordi Sànchez, que aquesta tarda fixarà posició tant respecte al pla de govern com al full de ruta independentista. Segons fonts de JxCat, Sànchez deixarà clar que el candidat independentista a la investidura no és cap altre que el republicà Pere Aragonès, ja que ERC va ser la força sobiranista majoritària en els comicis, però no descartarà que les negociacions hagin d’allargar-se més enllà d’aquest divendres, ja que Junts prioritza un bon acord a la urgència de tancar un pacte en els pròxims tres dies.

Cohesió i decisió

La direcció del partit s’ha blindat entorn dels negociadors i l’executiva celebrada aquest dilluns va transcórrer en un clima de cohesió i confiança internes a l’espera del desenllaç de les converses. No es descarta que el sentit final del vot de JxCat en la sessió d’investidura de divendres es decideixi en una executiva extraordinària o fins i tot en una consulta a les bases de la formació.