En una sentència

El Suprem sanciona un tinent coronel que va proposar una solució armada per a Catalunya

  • Li rebaixa la sanció de 15 a vuit dies perquè la imposada per Defensa era superior a la proposada per l’instructor

  • L’alt tribunal al·lega que al trobar-se en la reserva el militar s’havia d’atenir al seu deure de neutralitat política

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Sala Militar del Tribunal Suprem ha rebaixat a vuit la sanció econòmica disciplinària de 15 dies imposada al tinent coronel de l’Exèrcit de Terra en situació de reserva Enrique Área Sacristán per trencar el deure de neutralitat política al referir-se en un article publicat en un mitjà de comunicació a una solució armada a Catalunya. El tribunal considera que va cometre una falta greu consistent a efectuar amb publicitat manifestacions o expressar opinions que suposin infracció del deure de neutralitat política, prevista en el Règim Disciplinari de les Forces Armades.

El 30 d’agost del 2018 es va publicar a alertadigital.com l’article 'El teniente coronel Área advierte a los dirigentes separatistas: No les quepa la menor duda que si no entran en razón, nos quedaría la solución armada con toda su contundencia’. Hi afirmava que «a mesura que les noves circumstàncies pluralistes han anat descomponent la unitat dels sistemes de valors, han aparegut diverses reaccions possibles a què poden recórrer les societats i els seus dirigents polítics responsables per aconseguir la cohesió social que tu estàs dilapidant amb la llei de la memòria històrica, el conflicte català, el conflicte basc i les teves aliances amb l’extrema casa esquerra que vol dilapidar la nació espanyola com els artistes polítics del sexenni revolucionari». Afegia que si la bona voluntat de les parts no existeix, «com a militar ens quedaria la solució armada en la qual s’aplicarà la llei de l’Estat amb tota la seva contundència».

En la reserva

La sala afirma que l’article va ser firmat pel recurrent en la seva condició de «tinent coronel d’Infanteria i doctor per la Universitat de Salamanca», quan es trobava, segons ell mateix reconeix, en la situació de reserva, per la qual cosa segueix subjecte al règim disciplinari dels membres de les Forces Armades, al no implicar la situació administrativa de reserva la suspensió de la seva condició militar.

Segons la sentència, també es trobava subjecte al règim de drets i deures –entre els quals el de neutralitat política– dels membres de les Forces Armades, sense que s’ajusti a la realitat l’afirmació del recurrent que es demanen «més requisits als militars en la reserva que als militars en actiu», ja que la subjecció a les expressades lleis és la mateixa per als uns com per als d’altres.

Notícies relacionades

Són precisament, segons la sentència, l’ostentació de la condició militar i de l’ocupació de tinent coronel a l’article en qüestió –en el qual s’expressen tals opinions contràries al deure de neutralitat política del militar–, així com la propagació de l’article en un mitjà d’accés lliure de comunicació social, les circumstàncies que denoten la inqüestionable concurrència del dol exigible com a element subjectiu del tipus disciplinari aplicat.

No obstant, li rebaixa la sanció de 15 a vuit dies, que li havia imposat el Ministeri de Defensa, perquè era superior a la proposada per l’instructor de l’expedient disciplinari i es va ometre el tràmit de donar un termini de 10 dies a l’expedientat perquè hi formulés al·legacions.