Finançament il·legal

El Palau identifica JxCat com a successor de CDC per cobrar

  • «Junts no és res més que un simple canvi d’aparença», diu en un escrit a l’Audiència Provincial de Barcelona

El Palau identifica JxCat com a successor de CDC per cobrar

OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fundació del Palau de la Música ha remès un escrit a l’Audiència Provincial de Barcelona en el que, davant el temor que no es pugui cobrir el decomís de 6,6 milions d’euros per finançament il·legal a què va ser condemnada Convergència en el cas Palau, es tingui per successor d’aquest partit no només al PDECat, sinó també Junts per Catalunya.

En l’escrit, a què ha tingut accés aquest diari, s’exposen fins a 11 arguments pels quals, segons l’opinió del Palau de la Música, no es pot dir que JxCat és un partit que no té res a veure amb Convergència, com sosté la formació de Carles Puigdemont. «L’incident d’execució sobre la successió no pot constrènyer-se únicament al PDECat, sinó que ha d’ampliar-se a Junts per Catalunya, al ser l’esmentat partit polític successor també de CDC i, al seu torn, del PDECat», diu el text

La justificació del Palau comença amb el congrés de refundació de CDC. «Junts per Catalunya va ser una de les denominacions que es van proposar des de CDC» com a nova marca, tot i que llavors els afiliats es van decantar per la de Partit Demòcrata.

La denominació JxCat es va utilitzar en les eleccions al Parlament del 2017, com a marca electoral, com recorda el Palau, d’«una coalició participada per CDC i PDECat». L’administrador general d’aquella coalició, insisteixen, era Jordi Oliveras, «actual responsable de finances del PDECat».

L’11 de juliol del 2018, el PDECat va inscriure com a partit en el registre del Ministeri de l’Interior a JxCat. En aquell moment, es va inscriure com a seu social la seu del PDECat, i com a presidenta Laia Sarri, que era consellera municipal de la mateixa formació.

Coalicions electorals

CDC, el PDECat i Junts es van presentar com a coalició a les generals d’abril i a les europees de maig del 2019. El primer cas, diu l’escrit del Palau, «és summament expressiu de la naturalesa successora de CDC i PDECat per part de Junts, per tal com –malgrat que Junts ja estava registrat com a partit polític– no va desplegar cap paper ni organitzatiu, ni econòmic ni polític» en aquesta coalició. PDECat i Junts també es van presentar com a coalició a les generals del novembre del 2019. «En aquesta ocasió, es continua contemplant únicament el PDECat com a perceptor de les subvencions i drets electorals, així com responsable de les despeses», diu el Palau.

Notícies relacionades

L’escrit afegeix, com a prova de la vinculació entre JxCat i el PDECat –i, per tant, també amb Convergència– que «la totalitat dels programes electorals del PDECat difosos a través de la seva pàgina web es remeten als programes de Junts». I més recentment que la Junta Electoral va estimar, abans de les últimes eleccions al Parlament –les del 14 de febrer d’aquest any–, que el PDECat era «l’únic titular dels drets electorals derivats de la coalició Junts per Catalunya presentada a les eleccions autonòmiques del 2017».

La «migració» de la JNC –les joventuts històriques de Convergència– a Junts i «el transvasament significatiu de les bases i els representants del PDECat a Junts» porta el Palau de la Música a concloure que «primer la marca de Junts, i posteriorment el partit polític amb idèntica denominació, no és de cap manera un partit nou», sinó que és «la continuació de CDC i, al seu torn del PDECat», perquè «conserva una identitat substancial amb tals partits polítics». «Junts no és res més que un simple canvi d’aparença», rubrica l’escrit.