L’estructura interna anticapitalista

Manual per entendre com decidirà la CUP sobre la investidura d’Aragonès

  • L’aval al preacord amb Esquerra es debatrà en assemblees obertes parlamentàries a les quals acudeix tota la militància

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

1515. L’incrèdul empat de l’assemblea nacional de la CUP va decantar el pas al costat d’Artur Mas en plenes festes nadalenques dies abans de girar full el 2015. Els anticapitalistes tenien a la seva mà avalar o desbancar el capità del futur Govern, i tal va ser la divisió, sota la lupa dels estadístics, que el resultat proclamat pels cupaires va ser rodó: 1.515 vots a favor i 1.515 vots en contra. De la CUP dependrà, cinc anys després, que Pere Aragonès compti amb prou suports per convertir-se en el pròxim president de la Generalitat. A l’espera d’un pacte de govern amb Junts, Esquerra i els negociadors de la CUP han arribat a un preacord que dimecres se sotmet a debat entre les bases, que votaran de manera telemàtica, els resultats de la qual es donaran a conèixer dijous.

¿Com prendrà ara la CUP la seva decisió? En aquesta ocasió, hi ha una primera diferència: l’aliança amb Guanyem Catalunya, que s’incorpora a la resta d’organitzacions que formen part de la candidatura. Això ha obligat a modificar els espais creats per dilucidar acords i a modificar el recompte de vots intern. Els anticapitalistes compten amb una estructura pròpia de partit a la qual s’hi afegeix un aparell parlamentari emmotllat a les noves sigles CUP-Un Nou Cicle Per Guanyar (CUP-UNCPG).

La candidatura amb què es van presentar a les eleccions del 14 de febrer està conformada per 10 organitzacions, a més de la CUP –Arran, Constituents per la Ruptura, Crida Constituent, Endavant-GOSEN, Lluita Internacionalista, Poble Lliure, SEPC, La Forja, Guanyem Catalunya i Pirates– que es conjuren en dos espais de decisió: les assemblees obertes parlamentàries –que es reparteixen simultàniament pel territori i que es reuneixen dues vegades a l’any i de manera extraordinària si es requereix– i la coordinadora oberta parlamentària –que es convoca mensualment–. 

La validesa dels acords

La coordinadora oberta parlamentària és l’òrgan encarregat de gestionar el dia a dia de l’activitat a la Cambra catalana, concreta línies d’actuació i defineix posicionaments polítics. Compta amb un representant de cada organització que acompanya la CUP (10), un membre de cada assemblea territorial de la CUP (15) i independents amb experiència política –elegits per les assemblees obertes parlamentàries–. Cada organització té un vot excepte Guanyem que en té dos. Els membres del grup parlamentari i representants de la direcció –el secretariat nacional– hi participen, però no tenen dret a vot. 

Les decisions que comporten un alt impacte polític –per exemple, debats d’investidura, pressupostos o lleis–, es discuteixen en assemblees obertes parlamentàries a les quals acudeix tota la militància anticapitalista. En aquest espai es debat i s’aprova la proposta tàctica cada sis mesos que marca el full de ruta a seguir al Parlament.

En les celebrades per analitzar els resultats del 14-F i el full de ruta, hi van participar un total de 850 militants per via telemàtica, i ara tornen a convocar-les aquest dimecres amb un únic document sobre la taula: el preacord amb Esquerra. Perquè el pacte sigui vàlid, es necessita una majoria absoluta de vots de la suma de totes les persones amb dret a vot i que aquesta suposi el 60% del total d’assemblees celebrades.

L’organització interna

Notícies relacionades

D’altra banda, l’espai estrictament del partit i no de la candidatura, manté una estructura paral·lela. L’aparell cupaire a nivell intern té com a màxim òrgan de decisió l’assemblea nacional –a la qual acudeix tota la militància per traçar l’estratègia pròpia del partit i la seva organització interna–, el consell polític –sent el màxim òrgan de decisió entre assemblees nacionals– i el secretariat nacional –que actua com la cúpula del partit.

Les assemblees locals s’uneixen segons la seva zona en assemblees territorials, en aquest moment 15, i acudeixen amb representació proporcional a la seva militància al consell polític, que es reuneix mensualment. L’entramat assembleari és complex, però la CUP s’enorgulleix de prendre decisions amb la participació de tota la seva militància, tot i que la logística les alenteixi.

Temes:

CUP