Negociacions d’investidura

ERC i la CUP arriben a un preacord per pressionar JxCat

  • El partit de Puigdemont adverteix els republicans que el ‘pressing’ no els impressiona

  • Els anticapitalistes decidiran dimecres en assemblea si validen el pacte

  • Fonts de Junts donen per fet que Borràs convocarà el ple d’investidura per aquest divendres

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Esquerra Republicana i la CUP han arribat a un preacord, sense el concurs de Junts per Catalunya, perquè la formació anticapitalista doni suport a la investidura del republicà Pere Aragonès com a nou president de la Generalitat; amb això, la pressió indissimulada dels republicans es trasllada cap a la formació de l’expresident Carles Puigdemont. Fonts d’ERC consideren que després d’aquest principi d’acord, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, té més difícil no convocar el debat d’investidura d’Aragonès. Amb tot, la CUP ha advertit que aquest pacte està subjecte al que decideixin les seves assemblees la setmana vinent. Mentrestant, les negociacions entre els republicans i JxCat continuen sense permetre un acord, a cinc dies de la possible sessió d’investidura.

En concret, el preacord entre Esquerra i la CUP es basa en l’estratègia independentista i en l’acció social del Govern. Quant al full de ruta independentista s’acorda preparar «les condicions necessàries» al llarg de la legislatura per a un nou desafiament a l’Estat, «preferentment en forma de referèndum, mentre es manté l’aposta d’ERC per la negociació». Quant a l’acció del Govern s’acorda potenciar les polítiques de vivenda amb una «agenda legislativa» i evitar desnonaments a famílies en situació de vulnerabilitat. En matèria de salut s’acorda potenciar l’atenció primària, destinant-hi un 25% del pressupost de Salut.

Mossos i foam

Mossos i foamRespecte a la controvertida gestió de la política de seguretat, les dues formacions aposten, segons el breu comunicat, per introduir canvis de manera que «se suspengui l’ús dels projectils de foam» i s’acordi una comissió parlamentària d’estudi sobre ordre públic.

La CUP ha advertit que tots aquests aspectes estan subjectes al que decideixin les «assemblees obertes parlamentàries» que la formació antisistema celebrarà dimecres que ve per decidir el sentit del vot al debat d’investidura, que podria tenir lloc el divendres dia 26. En aquestes assemblees participen militants de les onze organitzacions que componen la CUP, que valoraran el preacord amb ERC. Els resultats de les votacions telemàtiques es faran públics al llarg de dijous, un dia abans del possible debat d’investidura d’Aragonès.

«No ens impressiona, si hem de ser a l’oposició, hi serem»

Després d’haver-se conegut el preacord, fonts de Junts per Catalunya han llegit també el preacord ERC-CUP com un intent de forçar JxCat a recolzar Aragonès. Amb tot, els de Puigdemont adverteixen que ells disposen de 32 escons davant els 9 dels cupaires, amb la qual cosa recorden que ERC continua sense la majoria necessària per investir el seu candidat. «No ens impressiona gens, i si hem de ser a l’oposició, hi serem», afirma un dirigent de Junts coneixedor de les negociacions. Junts també lamenta que la CUP hagi cedit davant ERC en qüestions sobre les quals continua sent exigent davant els de Puigdemont.

Divisió a la CUP

Notícies relacionades

A tot això, la formació anticapitalista està dividida pel que fa al recolzament a Aragonès, de manera que les assemblees que valoraran el preacord es tornen a preveure tenses. Endavant, una de les organitzacions integrades a la CUP, és partidària d’estar al marge del Govern. En canvi, Poble Lliure proposa el contrari.

Ple d’investidura divendres

A tot això, fonts parlamentàries i de Junts donen per molt probable que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, convoqui el ple d’investidura abans que expiri el termini previst, és a dir, divendres que ve. D’aquesta manera la carrera contrarellotge d’Aragonès per ser investit estaria en marxa. En primera votació per majoria absoluta o, dos dies després, amb majoria simple, en un hipotètic segon ple. Tot a expenses d’una negociació, la dels republicans i JxCat, que continuen sense arribar a acords definitius malgrat les reunions que s’han vingut portant a terme entre els dos partits. Malgrat el mutisme, els recels transcendeixen i fan referència tant al full de ruta sobiranista (per a Junts, el preacord ERC-CUP és probablement inconcret) com a la composició del Govern, el paper del Consell per la República de l’expresident Carles Puigdemont i l’agenda socioeconòmica, en la qual els republicans han avançat abans amb els anticapitalistes que amb Junts.n