Recta final per a un nou Govern

Borràs: «Divendres hi haurà ple d’investidura i hi haurà candidat»

2
Es llegeix en minuts

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, començarà aquest dimarts les consultes amb els partits per «saber quin és el candidat amb més recolzaments». La dirigent de JxCat ha fet aquestes declaracions a ‘Els matins’ de TV-3, precisament quan falten cinc dies escassos per a la data límit per al ple d’investidura. Sobre aquest punt Borràs ha sigut taxativa: «Divendres hi haurà ple i hi haurà candidat, tinc l’obligació de convocar el ple d’investidura».

Preguntada sobre si aquest candidat serà el republicà Pere Aragonès o el socialista Salvador Illa, Borràs ha afirmat que serà el que tingui més «viabilitat» per aconseguir ser investit com a president en el debat parlamentari. La dirigent de JxCat no ha volgut anar més enllà ni valorar el fet que ERC ja hagi aconseguit un preacord amb la CUP, pel qual podria disposar, ara com ara, de més recolzaments al Parlament que Illa.

Borràs s’ha escudat en les negociacions en marxa entre independentistes per no voler avançar esdeveniments respecte al candidat que ella, com és preceptiu legalment, proposarà per sotmetre’s al debat d’investidura.

La reforma del reglament

D’altra banda, la presidenta del Parlament ha reiterat la seva innocència respecte a la investigació judicial oberta contra ella per corrupció al Tribunal Suprem. Borràs ha assegurat que no és la seva intenció proposar la reforma d’un article del reglament del Parlament pel qual un diputat a qui s’obre judici oral per corrupció ha de ser suspès. No obstant, fa tan sols una setmana, en una entrevista al diari ‘Ara’, Borràs assegurava, preguntada per aquest precepte del reglament sobre la suspensió d’un diputat: «Estem negociant una reforma del reglament en diversos aspectes, i la presumpció d’innocència és un dret fonamental».

Càstig al secretari general

Notícies relacionades

En línia amb la seva determinació de mantenir la sobirania del Parlament davant el que descriu com «ingerències» dels poders de l’Estat –legislatiu i judicial– Borràs ha donat a entendre que substituirà el secretari general de la Cambra, Xavier Muro, del qual l’expresident Quim Torra ja va exigir que fos cessat en l’anterior legislatura al responsabilitzar-lo de la no publicació d’una part d’una resolució contra la monarquia.

Borràs, d’altra banda, ha negat que la seva decisió de ser presidenta del Parlament i no vicepresidenta del Govern que pugui formar Pere Aragonès sigui una decisió que respongui a ser apartada de la primera línia. «Ni m’aparten ni m’aparto», ha assegurat.