Pel protocol anti-Covid

Rajoy també evita comparèixer en persona davant del tribunal de la caixa b del PP

  • El tribunal li permet declarar de manera telemàtica com a testimoni sense acudir a l’Audiència Nacional

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Les mesures adoptades per prevenir el contagi de Covid als jutjats ha servit a l’expresident del Govern Mariano Rajoy per estalviar-se el mal tràngol que suposa haver de comparèixer en un tribunal, tot i que sigui com a testimoni. I més quan el que es jutja és si el partit que va presidir durant anys es va finançar en b, segons va reflectir el que va ser el seu tresorer, Luis Bárcenas, a les seves anotacions d’ingressos i despeses en negre. El tribunal que jutja la caixa b ha acordat eximir-lo de comparèixer personalment i podrà declarar a través de videoconferència, com va acordar aquest dimarts amb el seu antecessor, José María Aznar.

La declaració dels dos exdirigents del PP està prevista per al pròxim dia 24 a les 12 hores, però segons aquesta decisió de la Secció Segona de la Sala Penal ningú haurà d’assistir en persona fins a la seu que l’Audiència Nacional té a San Fernando de Henares. Rajoy ja tenia experiència perquè va declarar com a testimoni també en el judici de la primera època de la Gürtel.

Notícies relacionades

El tribunal ha acordat aquesta mateixa mesura també per a l’exministre de Justícia José María Michavila, la que va ser secretària general del PP i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, i l’expresident del Senat Pío García Escudero, a mesura que anaven sol·licitant aquesta possibilitat, que va inaugurar l’exministre d’Interior i Justícia del PP Ángel Acebes.

En una providència, la Sala adopta aquesta decisió davant els escrits presentats pels testimonis en què invocaven l’article 14.1 de la Llei 3/20 de data 18 de setembre, que estableix que «fins al 20 de juny del 2021, inclusivament, constituït el jutjat o tribunal a la seva seu, els actes de judici, compareixences, declaracions i vistes i, en general, tots els actes processals, es realitzaran preferentment mitjançant presència telemàtica, sempre que els jutjats, tribunals i fiscalies tinguin a la seva disposició els mitjans tècnics necessaris per a això».