El patrimoni dels polítics

Pisos, cotxes clàssics i barcos: vuit curiositats de les declaracions de béns dels diputats del Parlament

  • Els representants dels ciutadans aclareixen el seu patrimoni al principi de la legislatura

4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al principi de cada legislatura, la publicació de la declaració de béns dels diputats dispara l’interès dels ciutadans pel patrimoni que admeten tenir els que elaboren les lleis que regeixen la societat. És un terreny abonat per al tafaneig, i en les declaracions dels nous parlamentaris catalans poden trobar-se algunes sorpreses.

Els pisos de Viña, Bayo i Caula

Entre els diputats, com entre la població general, hi ha persones que ostenten un patrimoni a través de l’acumulació de propietats immobiliàries. Hi ha diversos casos en la llista de nous parlamentaris, com els de Maria Jesús Viña (ERC), que, entre vivendes, finques rústiques, locals i garatges suma 28 propietats –algunes de les quals d’escàs valor– obtingudes a través tant de compravendes com d’herències i donacions. La diputada socialista Hel·lena Bayo té nou propietats amb la mateixa varietat d’orígens. Anna Caula (ERC), flamant vicepresidenta primera de la Mesa, participa en diferents percentatges de sis vivendes, i especifica que una és un «despatx professional».

La liquiditat de Torrent, Artadi i Joan Carles Gallego (i l’abundància d’Escarp)

Hi ha també diputats que declaren poques propietats o cap, però que, tanmateix, tenen una liquiditat envejable. És el cas, per exemple, de l’expresident del Parlament, Roger Torrent (ERC), que declara tenir prop de 250.000 euros en comptes corrents i altres dipòsits bancaris, a més del 50% d’una vivenda valorada en 113.000 euros. També el d’Elsa Artadi (JxCat), a les travesses per exercir una alta responsabilitat en el pròxim Govern, que té 145.000 euros als seus comptes. El número dos dels comuns en les últimes eleccions, Joan Carles Gallego, té disponibles 150.000 euros, a més de 55.000 euros en un pla de pensions. La diputada socialista Assumpta Escarp té més de 228.000 euros en títols públics i fons d’inversió, a més de 154.000 euros en plans de pensions, gairebé 80.000 euros en comptes corrents i la meitat d’una vivenda valorada en més d’un milió d’euros.

La desaparició del Jaguar de Borràs 

És curiós comprovar també, entre els diputats que repeteixen en la representació pública dels ciutadans, com ha canviat el seu patrimoni. En el cas de Laura Borràs (JxCat), per exemple, va fer parlar molt la seva declaració de béns quan, el 2019, va accedir al Congrés: llavors va dir que posseïa un Jaguar. Però aquest cotxe ha desaparegut en la seva nova declaració de béns, perquè la nova presidenta del Parlament diu que només té un vehicle, un Toyota Yaris. També el patrimoni d’Ernest Maragall (ERC) sembla haver decrescut. En l’anterior legislatura, va declarar ser propietari al 50% de tres vivendes, de les quals ara només en queden dues, i també ha perdut pes el seu acumulat en fons d’inversió.

Les herències de Sabater i Vilagrà

Alguns diputats que destaquen en el nombre d’immobles dels quals són propietaris o copropietaris expliquen que el seu origen està en les herències. Un cas significatiu és el de la cap de llista de la CUP, Dolors Sabater. En el seu cas figura com a propietària de prop del 9% de sis finques rústiques valorades en conjunt en més d’un milió d’euros. La diputada remarca que està pagant de manera fraccionada l’impost de successions d’aquesta herència. També la dirigent d’ERC Laura Vilagrà despunta en aquest apartat: declara participació, al 50% o 100%, en 11 immobles, garatges o locals, dels quals 10 provenen d’herències. 

Els cotxes de Munell i els barcos de Joan Garriga

Entre els diputats també hi ha alguns amants dels cotxes clàssics. Entre ells hi ha Jordi Munell (JxCat) que declara ser propietari de cinc vehicles, entre els quals un Ford Capri, un Seat 600 i un Ford Sierra. També a JxCat, Ferran Roquer declara ser propietari d’un veler Beneteau Oceanis 37, i també d’un amarratge a Llançà. El diputat de Vox Joan Garriga declara ser propietari d’una embarcació, a més de diversos cotxes i motocicletes.

L’estretor de Garriga i Batet

En ocasions, no obstant, el que crida l’atenció és l’escassetat patrimonial d’alguns diputats. Malgrat haver sigut parlamentari al Congrés fins fa pocs mesos, amb un sou de més de 90.000 euros anuals, el cap de files de Vox, Ignacio Garriga, declara tenir només 3.000 euros en comptes corrents. Més encara: deu, a més, gairebé 1.500 euros d’un préstec personal. També sorprèn, atesa la folgada situació econòmica que se li suposa a la seva família, la declaració de béns d’Albert Batet (JxCat), que diu tenir només 10.000 euros als seus comptes, i cap patrimoni.

El silenci de Wagensberg

En el cas d’alguns diputats, molt pocs, no es pot conèixer de quins béns disposa. És el cas del nou secretari de la Mesa Rubén Wagensberg (ERC). Quan s’entra a l’apartat que hauria d’acollir la seva declaració de béns en la pàgina web del Parlament apareix buit.

Illa i Aragonès, poques sorpreses

El més que probable pròxim president de la Generalitat, Pere Aragonès, no té una declaració de béns especialment llampant. És propietari al 100% d’una vivenda valorada en 325.000 euros, té poc més de 6.000 euros en comptes corrents, gairebé 13.000 en fons d’inversions i poc més de 20.000 en plans de pensions. Això sí: condueix un Audi Q5, un cotxe que també tenen altres diputats, com Damià Calvet i Glòria Freixa, tots dos de JxCat. El cas de Salvador Illa, guanyador de les eleccions, és similar al d’Aragonès. Tot i que fins ara havia sigut missió gairebé impossible accedir a la seva declaració de béns, quan s’ha publicat resulta que no crida gaire l’atenció: té el 50% d’un pis de 217.000 euros, 13.000 euros en comptes corrents i 48.000 en plans de pensions. Condueix un Volkswagen Golf comprat el 2003.