Monedero nega haver cobrat comissions de Neurona a la seva arribada al jutjat per declarar com a imputat /

2
Es llegeix en minuts

El cofundador de Podem Juan Carlos Monedero ha negat que cobrés comissions de la matriu mexicana de Neurona Comunidad a canvi que el partit contractés amb la consultora política per a la campanya electoral del 2019, a la seva arribada aquest dilluns als Jutjats de Plaza de Castilla (Madrid) per declarar com a investigat en aquest cas. Monedero ha arribat poc abans de les 10.00 hores, malgrat que el jutge Juan José Escalonilla l’ha citat a les 11.30 per prendre-li declaració pels 26.200,31 euros que, segons un informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), va cobrar de Neurona Consulting –la matriu mexicana– per suposats serveis de consultoria política que no hauria prestat. Els investigadors afirmen que l’única justificació d’aquest pagament seria una «factura falsa».

El jutge va acollir els arguments de l’UDEF assenyalant que «indiciàriament» també es pot concloure que el cofundador de Podem «va tenir relació amb la posterior fundació o constitució de la societat mercantil Neurona Comunidad i amb la presumpta contractació d’aquesta per part de la coalició electoral Unides Podem».

«No, no», ha dit Monedero a la seva arribada a la seu judicial al ser preguntat per la premsa sobre si va cobrar comissions. Així, s’ha declarat «tranquil» i ha lamentat que l’instructor no li hagi sol·licitat la documentació pertinent abans de citar-lo directament.

L’exdirigent ‘morat’ ha entrat als jutjats per la porta principal, on ha hagut de fer cua. La seva intenció era entrar per un accés alternatiu per salvaguardar la seva «integritat personal» però la jutge degana de Madrid, María Jesús del Barco, va rebutjar la seva petició.

Cas Neurona

En aquests moments, les indagacions judicials se centren en el contracte firmat per Podem i Neurona Comunidad –mercantil espanyola– per 363.000 euros per tasques de consultoria política per a les eleccions generals del 28 d’abril del 2019, i que Escalonilla sospita que va poder ser un contracte simulat per desviar diners dels comptes ‘morats’.

Notícies relacionades

Aquest dilluns també declararà, tot i que com a testimoni, Eric Alfredo Guerrero Márquez, àlies ‘El Colibrí’, a qui l’ex Responsable de Compliment Normatiu de Podem Mónica Carmona va identificar com un treballador del partit i un «amic» de Monedero que s’hauria encarregat de redactar l’esborrany del contracte amb Neurona Comunidad.

A més, testificarà José Miguel Almazán Domingo, el representant legal de Yugen Media, una empresa que –d’acord amb el relat de Carmona–, prestaria serveis similars a Neurona, per la qual cosa podria haver-se produït una duplicitat en el contractat pel partit amb totes dues mercantils.