Les negociacions per a la formació del Govern

ERC i JxCat ataquen la fase definitiva de la negociació entre recels

  • Els republicans creuen que els atacs de Borràs són només una «estratègia negociadora»

  • ERC dona per descomptat que gestionarà els fons europeus de reconstrucció

  • Els puigdemontistes opten per negociar el pla de govern abans que el repartiment de conselleries

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La petició explícita del candidat d’ERC a presidir la Generalitat, Pere Aragonès, que els negociadors dels partits independentistes accelerin en favor d’un acord de Govern sembla que no tindrà de moment traducció concreta. Junts per Catalunya i els republicans asseguren que encara no es pot parlar de la composició del Govern, perquè prèviament ha de tancar-se l’agenda governamental. A més, els de Junts han posat sobre la taula dues qüestions gens amables en relació amb els republicans: canviar el reglament del Parlament per facilitar la situació jurídica a Laura Borràs i qüestionar la figura del mateix Aragonès, al dietari de l’expresident Torra que aquest dilluns veu la llum, en ple procés per restablir, se suposa, les confiances entre les dues principals forces independentistes.

La formació de l’expresident Carles Puigdemont manté el mutisme sobre les converses amb els republicans. Però mantenen la tensió. El cap de setmana, Borràs ha aprofitat aparicions mediàtiques al diari ‘Ara’ i a TV-3 per carregar contra el seu antecessor en la presidència del Parlament, el republicà Roger Torrent, i per posar sobre la taula un canvi del reglament de la Cambra perquè la seva situació processal –està investigada per corrupció per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes– no afecti el seu nou càrrec. Es tractaria de no poder suspendre un diputat o diputada al que, per delictes vinculats amb la corrupció, se li obri de forma «ferma» un judici oral. ERC, que encapçala la lluita contra la corrupció, té aquest envit sobre la taula. Per la seva banda, l’expresident Torra, també llança un dard als republicans al qualificar de «passiva» l’actuació del vicepresident Pere Aragonès durant la gestió de la pandèmia. Torra, també a TV-3, també acusa el candidat a succeir-lo de no haver-lo tingut en compte durant els mesos posteriors a la inhabilitació.

Malgrat això, Junts manté oficialment un missatge de mà estesa a la negociació amb ERC «sense voluntat de polemitzar», segons la portaveu Elsa Artadi, que justifica la reforma del reglament del Parlament per la necessitat de modernitzar-lo en qüestions com la igualtat de gènere o el pacte antifeixista així com les investidures telemàtiques i la voluntat de «perservar els drets dels diputats». «No tenim tancada la reforma del reglament», va admetre Artadi preguntada sobre si ERC validava la proposta de Borràs sobre les imputacions i la corrupció.

La diana de tots

«Tothom ens critica, però nosaltres no criticarem ningú». Així va resumir Marta Vilalta la tirallonga de dards que, sobretot, JxCat, però també els comuns, han llançat als republicans en els últims dies. 

Notícies relacionades

Els atacs i ‘oblits’ de Laura Borràs i Quim Torra, amb tot, són agafats amb pinces per ERC. «Es tracta d’una estratègia negociadora, es veu clarament». Davant d’això s’imposa el silenci com a resposta pel bàndol republicà.

La negociació, al migdia de dilluns, ni tan sols havia començat. «No sabem el que volen, no hem parlat», apuntava una font d’ERC. Aquesta mateixa veu, no obstant, sí que tenia clar que la gestió dels fons europeus Next Generation els correspondrà, tal com van anunciar en campanya. No es concep que en la legislatura de la reconstrucció, el president, via el seu comissionat Miquel Puig, no sigui el que controli aquesta pluja de milions.