Entrevista

Borràs diu que l’independentisme vol consensuar com actuar davant les «ingerències» de l’Estat

  • «No soc cap corrupta», diu sobre la seva imputació pel cas de fraccionament de contractes

Borràs diu que l’independentisme vol consensuar com actuar davant les «ingerències» de l’Estat
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La nova presidenta del Parlament, Laura Borràs, va afirmar que els partits independentistes estan treballant per consensuar una reacció conjunta si hi ha «ingerències» de l’Estat en decisions polítiques de Catalunya durant la legislatura que acaba de començar.

La negociació actual entre els partits independentistes ha de portar a una «unitat d’acció política, institucional, antirepressiva i de projecció internacional», va afegir aquest diumenge en una entrevista de TV-3 recollida per Europa Press.

Al preguntar-li què passarà si el secretari del Parlament l’adverteix de possibles inconstitucionalitats aquesta legislatura, ha lamentat que puguin arribar «ingerències» i ha defensat textualment que la Cambra ha de ser inviolable.

La que va ser candidata de Junts a les eleccions catalanes ha insistit que els partits independentistes estan parlant de com afrontar units el que ha anomenat ingerències: «Estem treballant justament per veure com ens preparem davant aquestes situacions que ja vam viure en l’anterior legislatura».

Assumir responsabilitats

«Hem de preservar els funcionaris», va matisar, però els polítics sí que han d’assumir responsabilitats segons el que han decidit les urnes.

I va lamentar que la legislatura ja va començar divendres amb un problema: la Mesa d’Edat va rebutjar la delegació del vot sol·licitada pel diputat electe de Junts Lluís Puig (ja que és a Brussel·les), i va dir que «el dret de vot d’un diputat és un dret bàsic», per això assegura que ella preservarà drets com aquests.

«Evidentment som conscients» dels problemes que els poden portar segons quines decisions d’aquest tipus.

«S’ha de recuperar la normalitat democràtica», segons ella, i això implica rebutjar el que ha anomenat ingerències de l’Estat.

La nova Mesa del Parlament

Sobre la falta de partits representats a la nova Mesa del Parlament, va dir que «reflecteix» el resultat electoral, i, sobre la falta dels comuns en concret, va respondre que es va donar suport a la presència de la CUP perquè fa falta bona coordinació dels independentistes aquesta legislatura.

Quant al seu predecessor, Roger Torrent, Borràs va dir que en el seu discurs ella no va fer «cap retret» al republicà, sinó que va centrar els seus elogis en una altra predecessora, Carme Forcadell.

L’encaix ERC-Junts

Borràs va afirmar que en aquesta legislatura cal avançar cap a la independència, amb els resultats electorals que hi ha hagut: ella veu un empat tècnic entre ERC i Junts, per això defensa coordinació, malgrat tenir «estratègies diferents».

L’encaix «ha d’existir», i va afegir que de la taula de diàleg –que ERC defensa– s’ha de passar a un procés de negociació, informa Europa Press.

«Vistos els resultats, perquè les conseqüències estan sobre la taula i tothom les pot veure, el que plantegem és passar a un procés de negociació: no necessitem dialogar amb l’Estat; necessitem negociar amb l’Estat com resolem aquest conflicte polític», va dir.

És optimista a aconseguir un acord independentista en la nova legislatura, però no va voler concretar més, al·legant la discreció durant les negociacions.

Va admetre que la legislatura passada va ser «tumultuosa» entre els socis del Govern, però també va destacar que va ser molt complexa d’afrontar.

Sobre per què Junts manté el seu pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona, va respondre que l’independentisme ha «de treballar perquè justament no es produeixin aquestes situacions», tot i que va atribuir aquest acord a una situació puntual.

També va afirmar que arriba «querellada de casa» al càrrec i va insistir que la causa per presumpta prevaricació per la qual està imputada és «una causa política». Va recordar que arriba al càrrec «amb dues querelles del Tribunal Constitucional» i va lamentar patir la «violència» que impliquen, segons ella. «Estar en primera línia política en aquest context de persecució de la dissidència política que porta a terme l’Estat espanyol té riscos», va remarcar.

Borràs està sent investigada per un cas de fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

Notícies relacionades

Sobre això, va dir que el cas està fonamentat sobre «informes de la Guàrdia Civil, esmentada com policia patriòtica» –tot i que en realitat la investigació la van iniciar els Mossos d’Esquadra– i va apuntar que algunes de les referències provenen «d’una claveguera que ho intenta inundar tot».

«No seria una causa si no estigués en la línia política en què estic ubicada», va afirmar Borràs, i ho va rematar així: «No soc cap corrupta».