La xacra de la corrupció

L’exgerent del PP es desvincula de la caixa b, perquè Bárcenas no volia perdre funcions

  • Afirma que mai va tenir el control de la caixa i que l’extresorer no li va facilitar els comptes

  • Afirma que quan Bárcenas li va donar factures i apunts fins a 1996 no «va tenir curiositat, sinó por»

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’exgerent del PP Cristóbal Páez no va negar l’existència d’una caixa b al PP davant el tribunal que el jutja, però se’n va desvincular, perquè el seu superior, l’extresorer Luis Bárcenas, mai li va donar accés als comptes del partit, per no quedar-se sense funcions després del seu nomenament. «Mai he vist el pressupost de la casa, mai he tingut accés als comptes», va afirmar Paéz, la declaració del qual, si alguna cosa ha deixat clara ha sigut el poder que el seu cap tenia en el partit. «Qui decidia quant, com i per què es pagava era Bárcenas», va afirmar preguntes del fiscal Antonio Romeral.

Tot i que va negar haver vist alguna vegada els anomenats ‘papers de Bárcenas’, en els quals aquest registrava les entrades i sortides de diners en b, va admetre que «suposava» que hi havia un quantitat en efectiu. De fet, ell va cobrar 6.000 euros d’aquesta manera, com a gratificació pels estalvis que havia aconseguit al partit i per cobrar menys del que li havien ofert.

«Jo em faig càrrec del que fan els meus subordinats, però no del que fan els meus superiors, i Bárcenas és una persona molt reservada que treballava amb la porta del seu despatx tancada quan no hi havia ningú. Era el meu cap i jo el respectava», va assegurar. 

La declaració d’aquest acusat contrasta amb la de Bárcenas que va repartir responsabilitat amb qui era tresorer mentre ell era gerent, Álvaro Lapuerta, que va morir. Segons Páez, quan ell va entrar com a adjunt a la gerència, el 2004, aquest «ja presentava símptomes de demència», per la qual cosa no es despatxava amb ell, tot i que fos qui firmava els xecs. Lapuerta no va ser jutjat en la primera època de la ‘Gürtel’, per demència sobrevinguda.

I pel que fa a la finalitat del judici, el pagament en negre de la reforma de la seu central del PP, al madrileny carrer de Génova, Páez va afirmar que ell era el responsable de l’obra física, però no del pressupost, ni els pagaments, que corresponien a Bárcenas.

«Compromís» després de la ‘Gürtel’

Notícies relacionades

Després que el febrer del 2009 esclatés el ‘cas Gürtel’, Bárcenas li va trucar per guardar-li una cosa que no volia «que estigués a l’abast de ningú». «Com que ja llavors s’havien publicat coses d’ell anteriors a la meva arribada, li vaig dir que per què em posava en aquest compromís, que no em comprometés. Va obrir el sobre i em va ensenyar contractes i factures de gent que no coneixia. Jo no volia prestar-hi atenció. Jo no tenia curiositat, jo tenia por. No m’ho volia veure. Recordo que hi havia contractes, factures i fulls de càlcul. El que vulgarment es coneix com els ‘papers de Bárcenas’ crec que no hi eren i no els vaig veure», va explicar Páez.

En la seva declaració davant el tribunal l’extresorer va dir que va creure que havia sigut l’exgerent qui va entregar la còpia a ‘El País’ abans de saber que havia sigut l’exdiputat del PP Jorge Trías, la declaració del qual està prevista per aquest dijous. Páez va explicar que a ell li va dir que li donava factures fins a 1996 i el posterior l’hi entregava a una altra persona.