Acció del Govern

Calvo minimitza les tensions per la llei trans i Montero acusa el PSOE d’incomplir el pacte

  • La vicepresidenta assenyala que no hi ha cap frec amb la seva companya en l’Executiu i que és la dinàmica habitual

  • La ministra d’Igualtat lamenta que els socialistes deixin de banda l’acord de coalició i els allarga la mà a col·laborar

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Ni tan sols el 8-M aconsegueix eclipsar les tensions entre el PSOE i Unides Podem. És més, la celebració del Dia Internacional de la Dona ha posat en el centre del focus la tramitació de la coneguda com a llei ‘només sí és sí’ i la llei trans, que estan provocant frecs al si del Govern. La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha acusat els socialistes d’incomplir l’acord de legislatura, provocant aquestes tibantors en la coalició. No obstant, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha fet un diagnòstic diferent: aquests xocs són habituals amb totes les normes i, a més, enfrontar la qüestió com una batalla entre ella i Montero és propi de la cultura masclista.

Una setmana abans del 8-M del 2020, el Govern de socialistes i morats va patir una de les seves primeres crisis per la llei ‘només sí és sí’. Ara les discrepàncies sorgeixen entorn de la llei trans. Els de Pablo Iglesias aposten per la lliure autodeterminació del gènere, mentre que al PSOE rebutgen aquest extrem. Fa setmanes que aquestes diferències posen a prova la resistència de l’Executiu.

La ministra d’Igualtat, com ja va explicar a EL PERIÓDICO, ha assegurat aquest dilluns que «les tensions es produeixen quan un dels socis no vol complir l’acord». Montero es referia així al document que van firmar Pedro Sánchez i Iglesias el desembre del 2019. «Jo compleixo l’acord de Govern en les matèries que em corresponen», ha insistit la dirigent d’Unides Podem. Després d’haver acusat els seus socis d’incomplir el que van pactar, ha allargat la mà al sector socialista a «col·laborar» perquè la norma tiri endavant amb més qualitat.

Dinàmica normal

Calvo, per la seva part, ha explicat que l’acord de coalició recull el compromís d’impulsar una llei trans i una llei LGTBI, però que «el que no està en l’acord de Govern és el contingut». Així, ha avisat que la norma «requerirà temps» i un debat al si de l’Executiu perquè «ni és fàcil ni és fútil». «Hi ha matisos que s’han d’ajustar», ha posat èmfasi sobre les diferències que els separen. 

Notícies relacionades

No obstant, la vicepresidenta primera ha rebaixat el to amb la seva companya al Consell de Ministres i ha assegurat que la relació que manté amb Montero és igual a la de la resta de ministres. En aquest sentit, ha assenyalat que el seu treball és corregir els textos legislatius que preparen els diferents ministeris. 

«Del text inicial que jo rebo al text que arriba al Consell de Ministres, normalment, pel camí es produeixen molts canvis», ha asseverat abans d’aclarir que és necessari introduir les aportacions de la resta de ministeris que es poden veure afectats. Ple que fa a això, ha remarcat que la llei trans, com que vol modificar el Registre Civil, requereix la participació de Justícia. A part, ha ressaltat que aquests ajustos són necessaris perquè el Tribunal Constitucional no tombi la llei en uns anys.