LLUITA ANTITERRORISTA

Sánchez, davant les armes d’ETA destruïdes: «No podem oblidar»

  • El president assisteix a un sobri acte per inutilitzar 1.400 pistoles, metralletes i fusells de la banda 

  • El PP es desvincula de la convocatòria al considerar-la un «paperot» per «humiliar les víctimes»

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Una piconadora ha destruït aquest dijous en un recinte de la Guàrdia Civil a Valdemoro (Madrid) 1.400 armes confiscades durant dècades a les organitzacions terroristes, majoritàriament a ETA, tot i que una petita part provenia del GRAPO. L’acte ha sigut sobri i breu. «No podem oblidar», ha dit Pedro Sánchez, davant les metralletes, pistoles i fusells ja inservibles. La convocatòria no ha estat exempta de polèmica, amb el PP que l’ha considerat un «paperot» i una part de les associacions de víctimes que se n’han distanciat. Representants dels governs d’Euskadi i Navarra, en canvi, sí que hi han assistit, així com diversos ministres, jutges i membres dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat.

«La destrucció d’aquestes armes té un grandíssim significat per a la democràcia espanyola. Implica la derrota de la violència davant la raó», ha assenyalat el cap de l’Executiu. «No es pot canviar el passat, però sí que tenim la capacitat i l’obligació de reparar-lo. Els terroristes van voler doblegar la societat mitjançant la por, però no van comptar amb la resistència ciutadana. Aquest acte contribueix a dignificar la memòria de les víctimes. Necessitem memòria democràtica. Recordar és un exercici de dignitat, d’humanitat i de justícia. És un deure moral», ha continuat. 

El cap de l’Executiu ha mostrat la seva preocupació pel desconeixement entre les noves generacions del que va representar ETA. A finals de l’octubre passat, per exemple, es va divulgar un estudi de Gad3 que revelava que el 60% dels joves espanyols no sap qui va ser Miguel Ángel Blanco, regidor del PP a la localitat biscaïna d’Ermua, l’assassinat del qual el 1997 va marcar un punt d’inflexió en la lluita contra la banda terrorista. 

«Hi ha molts joves dins i fora del País Basc que coneixen de forma superficial la violència criminal d’ETA. Però no podem oblidar, no hem d’oblidar. Les armes acaben de ser destruïdes, però el ressò dels seus trets ha d’arribar a nosaltres. ETA està acabada, però hi ha una tasca pendent d’esclariment i reparació. Continuem defensant la memòria dels qui van ser assassinats, ferits o amenaçats pels grups terroristes, des d’ETA i el GRAPO fins al terrorisme islamista i els GAL. Està a la nostra mà lluitar contra la desmemoria i reparar el dolor», ha conclòs Sánchez. 

Les crítiques

Notícies relacionades

Pel PP, molt crític amb els acords que el Govern ha arribat amb Bildu al Congrés durant aquesta legislatura, l’acte suposa, en realitat, un «altre paperot» de Sánchez per «humiliar les víctimes». «El Govern socialcomunista de Sánchez destrueix les municions de ferro d’ETA. I, alhora, dona a l’entorn d’ETA munició política pactant amb els proetarres de Bildu la política penitenciària i blanquejant les seves sigles», ha assenyalat el líder dels populars a Euskadi, Carlos Iturgaiz. També la portaveu d’Interior del partit de Pablo Casado, Ana Vázquez Blanco, ha acusat el president del Govern de buscar «un bany de multituds per blanquejar la seva indignitat». A l’acte, en qualsevol cas, només hi han assistit unes quantes desenes de persones. 

Diverses associacions de víctimes també han criticat la convocatòria, organitzada per iniciativa del Centre Memorial de Víctimes del Terrorisme. Així, el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite) ha considerat l’acte «propagandístic» i ha recordat que «més de la meitat dels crims d’ETA continuen sense resoldre». L’associació Dignitat i Justícia tampoc hi ha anat, al considerar que l’Executiu pretén «tapar l’abandonament, humiliació i traïció a què té sotmeses les víctimes del terrorisme».