Onada de violència

Els Mossos atribueixen intent d’homicidi als 8 anarquistes detinguts pels disturbis

  • El major Trapero es reuneix amb més de 200 comandaments i els demana una resposta «professional i sense estridències»

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra atribueixen un delicte de temptativa d’homicidi als vuit presumptes membres d’un grup anarquista «organitzat», que ja donen per desarticulat, que van detenir després dels disturbis de dissabte passat a Barcelona, on van cremar una furgoneta de la Guàrdia Urbana amb un agent a dins.

El major de la policia autonòmica, Josep Lluís Trapero, s’ha reunit aquest dimarts amb més de 200 comandaments del cos i els ha demanat, segons fonts esmentades per l’ACN, que donin en tot moment una resposta «tranquil·la i professional» als aldarulls, i que retin comptes amb «transparència», però «sense estridències». Trapero ha deixat clar que aquesta crisi és social, i no policial, per això els Mossos no són els responsables d’haver-la provocat.

Els vuit detinguts són cinc homes i tres dones, tots, majors d’edat, que aquest dimarts han passat a disposició judicial, en una causa en què la policia catalana també els atribueix els delictes de pertinença a grup criminal, desordres públics i danys.

Elevada violència

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va revelar dilluns que de la quinzena de detinguts en els incidents del cap de setmana passat a Barcelona, quan un grup de persones va incendiar una furgoneta de la Guàrdia Urbana amb un agent a dins, que va poder sortir il·lès, set eren d’un grup anarquista que actuava amb violència.

Segons els Mossos, al final han sigut vuit els detinguts d’aquest grup, que donen per desarticulat, i que actuaven «conjuntament» i amb un «grau de violència molt elevat», provocant danys a entitats bancàries, comerços, mobiliari urbà i que van incendiar un vehicle de la Urbana amb un agent a dins.

En concret, segons els Mossos, dels 14 detinguts dissabte passat als disturbis en les protestes per l’empresonament del raper Pablo Hasél, vuit formaven part d’aquest grup organitzat, que presumptament ha liderat els actes vandàlics més greus ocorreguts a la capital catalana.

Sis italians

Aquests vuit detinguts han passat aquest matí a disposició judicial: sis són de nacionalitat italiana, un francès i un altre espanyol, segons la policia catalana. Segons els Mossos, en les últimes mobilitzacions van detectar l’existència d’un grup molt actiu que actuava amb un alt nivell d’organització, cometent «accions agressives i violentes» cap a la policia.

A més, actuaven sempre en grup, ja que mentre alguns realitzaven l’acció vandàlica la resta els protegien i els donaven cobertura i la via de sortida per evitar la seva detenció, segons la policia catalana.

Els Mossos han detallat, a més, que els vuit detinguts prenien mesures de seguretat i autoprotecció per evadir l’acció policial, amb la qual cosa aprofitaven la gran quantitat de persones congregades per promoure l’acció violenta i generar la màxima confusió possible per dificultar l’acció per part de la policia.

Registres en naus

Notícies relacionades

Davant aquesta situació, els Mossos van desplegar dissabte passat un dispositiu específic per poder neutralitzar aquest grup, cosa que va acabar amb la detenció de set dels presumptes integrants, als quals posteriorment es va afegir un vuitè.

Després de les detencions, agents de la Comissaria General d’Informació dels Mossos van registrar dues naus industrials ocupades situades a Canet de Mar i Mataró, a la comarca barcelonina del Maresme, en presència dels arrestats, per recollir proves i indicis que els relacionessin amb la presumpta trajectòria delictiva. Els Mossos d’Esquadra mantenen la investigació oberta i no descarten més detencions.