Nova iniciativa a la Cambra baixa

ERC, Junts, el PNB i altres grups minoritaris demanen de nou que s’investigui Joan Carles I

  • Podem no s’afegeix a aquesta iniciativa, tot i que no descarta recolzar-la quan arribi a la Mesa del Congrés

ERC, Junts, el PNB i altres grups minoritaris demanen de nou que s’investigui Joan Carles I
1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Nou intent al Congrés per investigar les finances de Joan Carles I després d’haver conegut que ha fet una segona regularització davant Hisenda. Els grups parlamentaris d’ERC, Junts, el PDECat, la CUP, EH Bildu, el BNG, Més País, Compromís i el PNB han registrat aquest dimarts al Congrés una altra petició perquè la Cambra obri una comissió d’investigació sobre el rei emèrit.

Notícies relacionades

El PNB s’afegeix a aquesta iniciativa que la resta ja va presentar el mes de desembre passat després de la primera regularització que va presentar l’excap d’Estat. Llavors no va tenir èxit. Unides Podem no ha firmat aquesta vegada aquesta comissió, perquè creu que al ser «global» no tindrà èxit, tot i que no descarta recolzar-la a la Mesa del Congrés quan es voti. Els morats han vist com el PSOE, el PP i Vox en van tombar el mes de gener passat una altra que fins i tot s’havia guanyat el suport dels lletrats de la Cambra. No obstant, socialistes, populars i ultres van defensar que no és tasca del Congrés controlar la direcció de l’Estat i van desdenyar aquesta comissió que volia centrar-se en l’ús de targetes opaques per part del rei emèrit entre el 2016 i el 2018, dos anys després de la seva abdicació. Fins aleshores, els lletrats del Congrés s’havien aferrat a la inviolabilitat del rei recollida a l’article 56.3 de la Constitució per vetar les anteriors propostes que feien referència a quan era cap d’Estat.

Ara aquests grups plantegen una comissió sobre «la trama vinculada a les presumptes il·legalitats i irregularitats comeses per membres de la Casa Reial i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb l’Aràbia Saudita».