Negociacions per a la formació de Govern

La CUP anuncia un acord amb ERC perquè els antiavalots no actuïn en desnonaments

El conseller d’Interior qüestiona que el seu departament no en sàpiga res i apunta que aquest pacte «no existeix»

Sàmper insta Sabater que li expliqui com els Mossos poden ignorar un mandat judicial

La CUP anuncia un acord amb ERC perquè els antiavalots no actuïn en desnonaments
2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La candidata de la CUP, Dolors Sabater, ha anunciat aquest dilluns que els anticapitalistes han arribat a un «primer acord» amb ERC sobre els Mossos d’Esquadra. Aquest acord inclouria, a més d’una moratòria en l’ús de bales de foam, que la Brimo no vagi als desnonaments i que la Generalitat es retiri de les acusacions contra activistes. «Això ho hem proposat a ERC i Junts, i vam acabar la setmana amb una bona predisposició d’ERC per acceptar-ho. És una bona manera de poder continuar negociant», ha destacat en una entrevista a TV-3.

En l’entrevista, Sabater ha al·ludit a les protestes per Pablo Hasél, que estan acabant en episodis de violència greu, per afirmar que reduir-ho tot a vandalisme i escandalitzar-se és «irresponsable» i una «hipocresia». I, tot i que ha considerat que posar en risc la vida és un «límit», ha dit: «No podem enlluernar-nos amb el foc dels disturbis. Hem de mirar el que hi ha darrere. Darrere del foc hi ha altres violències gravíssimes, com els desnonaments», ha dit. La intensitat de la violència de les últimes manifestacions –dissabte els vàndals van cremar una furgoneta de la Guàrdia Urbana amb un agent a dins– ha fet dir prou a polítics i empresaris. Govern i Ada Colau es reuneixen aquest dilluns per abordar l’onada de violència i dijous més de 150 organitzacions empresarials van reclamar al Govern que restablís l’ordre.

Notícies relacionades

Immediatament ha sortit al pas de l’anunci CUP-ERC sobre els Mossos el conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper (JxCat), que ha qüestionat l’acord: «Jo crec que aquest acord, aquesta firma, tinc la percepció que no existeix», ha dit. I ha lamentat que, si l’acord és cert, aquest s’haurà aconseguit al marge del diàleg entre tots els partits i de la mateixa Conselleria d’Interior.

Sàmper s’ha referit al fet que la Brimo no vagi als desnonaments per afirmar: «Que [Sabater] m’expliqui a mi –i estaré encantadíssim, sobretot si soc conseller, de no haver de fer-ho– com podem ignorar un mandat judicial. I ha criticat els cupaires que portin el debat sobre el model policial fora del Parlament: «El foam i el gas pebre, actualment, estan permesos. A partir d’aquí, si no estem conformes o no ens agrada el foam, debatem-ho. ¿On? Al Parlament, i no a cop de tuit», ha dit una entrevista a Ràdio 4 i La 2.