Disturbis a Catalunya

Debat amb exconsellers d’Interior sobre els Mossos: ¿Cal canviar el model policial?

  • Tura, Espadaler, Jané, Buch, Forn i l’exsecretari general Boada exigeixen un debat serè sobre el model de seguretat

  • Els dos últims exconsellers, de JxCat, es desmarquen de la tesi del partit que la resposta dels agents ha sigut «inacceptable»

Debat amb exconsellers d’Interior sobre els Mossos: ¿Cal canviar el model policial?
5
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Poques vegades es trobarà una contundència i rotunditat més gran. En declaracions a EL PERIÓDICO, els exconsellers d’Interior Montserrat Tura, Ramon Espadaler, Jordi Jané, Miquel Buch i Joaquim Forn i l’exsecretari general d’Interior Joan Boada tanquen files en favor de la professionalitat dels Mossos d’Esquadra, reclamen que es desvinculi el cos de la batalla partidista i demanen debatre amb rigor tècnic sobre la millora de les seves actuacions. Els exconsellers Joan Saura i Felip Puig han declinat oferir la seva opinió.

Forn, conseller durant el convuls octubre del 2017 i actualment empresonat per la sentència del procés, evita valorar el comunicat de JxCat sobre la «inacceptable resposta policial» davant les manifestacions per l’empresonament del raper Pablo Hasél. Forn és clar: «No m’agrada que es posi en dubte tota la tasca dels Mossos, no ara, sinó en els últims 25 anys. Tenim una policia integral que fa una feina molt bona i alguns fets desafortunats, que no nego que hagin pogut passar, no poden posar en dubte tota la tasca dels Mossos».

«Davant la violència no hi pot haver actituds poc clares. T’hi has de manifestar clarament en contra; una altra cosa és buscar les causes i intentar evitar-les»

Joaquim Forn

Exconseller d’Interior

Forn també respon a la pretensió de l’actual conseller d’Interior, Miquel Sàmper, d’una revisió «urgent» del model de seguretat: «Tot és revisable i millorable però s’ha de fer bé, sense polititzar-ho, amb criteris tècnics, i que ho faci la gent que realment hi entén. Veus gent opinant de tot, de projectils, de foam... no és un debat polític, és tècnic».

En una conversa telemàtica conjunta amb EL PERIÓDICO, els exconsellers Espadaler, Jané i Buch també reclamen un debat tècnic, i no polític, sobre l’actuació policial. Buch rebutja que sigui urgent revisar tot el model, perquè es basa en la proximitat, la mediació i la proporcionalitat en l’ús de la força. I reclama que aquest debat es faci des de la tranquil·litat i la serenitat: «Quan tens un conflicte no pots fer canvis en el mateix moment. I, sobretot, ¿qui ha de fer aquest debat? Gent que en sap, experts».

«Vaig notar tebiesa al Govern a l’hora de dir que s’havia traspassat una línia vermella que no ens la podem permetre com a societat»

Miquel Buch

Exconseller d’Interior

Buch també va trobar a faltar una defensa contundent dels Mossos, per exemple, davant l’atac a la comissaria de Vic. «Vaig notar tebiesa a l’hora de dir que s’havia traspassat una línia vermella que no ens la podem permetre com a societat»

Jordi Jané, també exconseller, demana com Buch allunyar els Mossos de la controvèrsia política: «Tot es pot debatre, però no s’ha de fer enmig d’una setmana en què una minoria violenta causa perill a la societat». Encara és més explícit Espadaler, exdirigent d’Unió, avui a Units per Avançar: «Tinc una preocupació afegida quan veig que la primera reacció del Govern és posar en qüestió el model i fer-ho en plena crisi. Crec que el model és essencialment bo, és modern i resisteix comparacions».

Els mètodes

Montserrat Tura, consellera d’Interior durant el Govern tripartit del 2003 al 2006, qüestiona el discurs de Sàmper en favor d’un canvi urgent: «Em fa pena quan diuen això i parlen només de si trauran l’escopeta de foam als Mossos, i no de si farem una policia metropolitana, de si la unificarem o no amb la policia local en determinats temes... Un sistema de seguretat és molt seriós». Tura és també molt clara en la defensa de la Brigada Mòbil (BRIMO), la unitat antiavalots del cos autonòmic, perquè «qualsevol sistema ha de tenir un cos especialitzat en cas de disturbis, i els disturbis són disturbis tot i que simpatitzis amb la causa que diuen reivindicar».

«Treure als Mossos totes les eines els deixaria només amb un escut i una arma de foc. Totes les policies tenen sistemes robustos i tots donen problemes»

Montserrat Tura

Exconsellera d’Interior

El foam, la pistola, les defenses

Tura avisa: «Als policies dels Estats Units els van treure tots els elements i només porten una arma de foc. Si el projectil de foam [en el cas de la jove que va perdre un ull en una recent manifestació] hagués sigut l’arma, hauria mort la persona. Treure als Mossos tots els elements els deixaria només amb l’arma de foc». També els altres exconsellers defensen un debat serè sobre els mètodes. «¿Algú es planteja que el Parlament digui als cirurgians quins bisturís han de comprar? El Parlament ha de garantir que els cirurgians tinguin bisturís, ells decideixen el millor per operar», opina Buch, i comparteixen la seva tesi Espadaler i Jané.

«El cos reclama a crits seguretat jurídica. L’actual Govern no s’ha destacat a projectar seguretat jurídica, sinó al contrari»

Ramon Espadaler

Exconseller d’Interior

La politització

Boada, que va ser secretari general d’Interior sota la batuta de Joan Saura, d’ICV, lamenta que s’estigui «utilitzant» la policia autonòmica «per raons polítiques i partidistes» en favor de l’independentisme. «Si et vols aprofitar per obtenir beneficis polítics, els Mossos surten perjudicats», afegeix. Preguntat sobre si sota el tripartit no es va fer també ideologia amb els Mossos, respon: «La nostra ideologia era fer un cos policial democràtic, si a algú li sembla malament que ho expliqui».

Forn replica: «Jo puc parlar del meu mandat: en absolut hi va haver politització, fins al punt que el jutge de l’Audiència Nacional ho reconeix, dient que les actuacions [l’1-O] es van fer amb proporcionalitat». Buch eludeix pronunciar-se sobre el comunicat de JxCat que va criticar la «inacceptable» actuació de la policia, però defensa l’actual model. Jané afegeix: «El més important no és posar-los adjectius, sinó fer anàlisis rigoroses de cada cas».

«Tot es pot debatre, però no s’ha de fer enmig d’una setmana en què una minoria violenta causa perill a la societat»

Jordi Jané, exconseller d’Interior

La violència

Notícies relacionades

Tots els exconsellers demanen una reflexió sobre les causes de la violència per part d’alguns manifestants joves. «Digue’m quants desnonaments pararan provocant una foguera que arriba al tercer o quart pis d’un edifici de l’Eixample. Aquí no estan sortint les famílies desnonades, els que s’han empobrit amb la pandèmia. És un altre tipus de gent», assegura Tura.

Buch reclama actuar des del vessant social i Forn avisa: «Davant la violència no hi pot haver actituds poc clares, t’has de manifestar clarament en contra. Una altra cosa és buscar les causes i mirar d’evitar-les». Boada recull el guant i demana no «passar de puntetes» davant problemes com la situació dels joves i «el seu projecte de vida».

«S’està utilitzant els Mossos per raons polítiques i partidistes. Quan te’n vols aprofitar, el cos surt perjudicat»

Joan Boada, exsecretari general d’Interior