Vivenda

Iglesias acusa el PSOE de «tensar» el Govern al «trair» els acords sobre lloguers

  • El vicepresident segon demana als socis que no «incompleixin» el pacte per regular el preu dels lloguers

Iglesias acusa el PSOE de «tensar» el Govern al «trair» els acords sobre lloguers
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les friccions entre el PSOE i Unides Podem augmenten. Després d’una setmana en què les friccions entre els socis del Govern semblen trobar cada vegada més difícil solució, el vicepresident segon de l’Executiu, Pablo Iglesias, ha acusat els socialistes de «trair» l’acord que van arribar a l’octubre per regular el preu dels lloguers. El líder d’Unides Podem ha assegurat que gestos com aquest només serveixen per «tensar» el Govern. 

Abans de l’acte commemoratiu del 40è aniversari del 23-F, Iglesias ha assenyalat que «és bo no tensar» la coalició i que això ocorre quan s’«incompleixen els acords». El vicepresident segon es referia al pacte que va firmar amb el PSOE per regular el preu dels lloguers en aquells mercats tensats. Socialistes i morats van arribar a aquest acord a mitjans d’octubre, quan Iglesias va amenaçar de no recolzar els pressupostos generals de l’Estat si no s’incloïa aquesta mesura. 

No obstant, el ministre de Transport, José Luis Ábalos, va rebutjar dilluns passat establir un control de preus del lloguer en la futura llei de vivenda. El dirigent socialista, en canvi, va advocar per promoure incentius fiscals. «El pactat l’obliga», li va respondre ràpidament la secretària d’Estat per a l’Agenda 2030, Ione Belarra, una de les dirigents morades més crítiques amb el PSOE.

Aquest dimarts, Iglesias ha insistit que s’ha de complir el que es va pactar. «Aquest Govern no existeix perquè ens avinguem, sinó perquè hi ha un acord de Govern amb compromisos. Un d’aquests compromisos és que cal regular els lloguers», ha explicat. «És un error tensar el Govern plantejant que es pot incomplir un acord o que es pot trair la paraula donada», ha sentenciat, en un avís als seus socis.

Pressió des d’En Comú Podem

Notícies relacionades

Iglesias no ha sigut l’únic dirigent morat que ha criticat els seus socis de Govern. «Si un Govern de coalició no serveix per regular els lloguers, ¿per a què serveix un Govern de coalició progressista?», ha preguntat el portaveu d’En Comú Podem, Gerardo Pisarello. En la mateixa línia que el vicepresident segon, ha assenyalat que van acceptar entrar dins de l’Executiu «perquè hi havia un compromís escrit» segons el qual tindrien «els lloguers regulats, es podien millorar substancialment els salaris i les pensions». 

A més, la posició del PSOE sembla haver confós Unides Podem. «És difícil d’entendre aquest canvi d’opinió del PSOE amb una qüestió tan crucial per a la vida de tants espanyols», ha remarcat el secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez.