En la causa dels contractes de Neurona

L’Audiència de Madrid ordena al jutge continuar investigant la caixa de Solidaritat de Podem

  • Considera que hi ha indicis de delicte que han de continuar sent investigats

  • Dona la raó a Vox davant la decisió del jutge d’arxivar aquesta part de la causa

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’Audiència Provincial de Madrid considera que hi ha indicis de delicte en la utilització que va fer Unides Podem de la seva Caixa de Solidaritat, per la qual cosa la investigació ha de continuar davant el criteri del jutge Juan José Escalonilla d’arxivar aquesta part de la causa que va obrir davant la denúncia de l’exadvocat de la formació José Manuel Calvente. En diferents resolucions el magistrat havia anat delimitant la investigació fins a deixar-la reduïda al delicte de finançament il·legalque investiga si podria haver comès el partit amb els contractes que va firmar amb l’empresa Neurona.

En la resolució de l’Audiència es dona la raó a les acusacions populars que exerceixen Vox i l’Associació de Juristes Europeus pro Lege i ordena al titular del Jutjat d’Instrucció número 42 de Madrid reobrir la part relativa al delicte d’administració deslleial que es podria haver conegut a través del Fons de Solidaritat de Podem. En la seva interlocutòria, la Secció 30 aprecia indicis de delicte que obliguen a continuar amb les investigacions, tot i que la fiscalia no ho faci i hagi anunciat que no té intenció d’acusar per aquests fets.

Per a l’Audiència, es «constata que l’associació referida va sol·licitar 50.000 euros a la Caixa de Solidaritat de Podem i que aquesta li va transferir 30.000 euros, mitjançant tres transferències entre el setembre del 2019 i el juny del 2020». Així, com que part de les persones que formen part d’aquesta associació són membres del partit i algun amb càrrecs rellevants (José Martínez Coy, Diana Peinado Serrano, Francisco Javier Bermúdez Díaz, Christian Luis Navarro Marrero, Alejandro Zapico Robledo i Irene Elina Lingua).

Sense dades del partit

Notícies relacionades

Però assenyala que Podem no ha facilitat informació sobre si va concedir la quantitat de 50.000 euros, per la qual cosa «és raonable pensar que es presenta una vinculació subjectiva encoberta entre aquesta associació i Podem, que es pogués haver utilitzat per obviar les limitacions» de la llei de finançament de partits polítics «per operar al marge de l’activitat inspectora del Tribunal de Comptes, en benefici d’alguns, amb perjudici de la resta dels membres de Podem i de les finalitats socials a què haguessin de dedicar-se els fons».

Per això resulta necessari investigar «la destinació d’aquestes quantitats, així com, en el seu cas, els que van autoritzar la disposició dels diners i els beneficiaris finals, qüestions necessàries per a la determinació de l’eventual existència del delicte i dels seus autors. És per això que és procedent estimar els recursos», assenyala el tribunal.

Temes:

Justícia Podem