Cas Gürtel

L’Audiència Nacional inicia els tràmits per repatriar els diners suïssos de Bárcenas

  • El tribunal proposa al ponent reclamar més de 50 milions d’euros dels líders de la Gürtel i de l’extresorer

  • La quantitat que s’atribueix a l’exsenador del PP, ara disposada a col·laborar amb la justícia, s’eleva als 22 milions d’euros

zentauroepp35780213 former popular party party treasurer luis barcenas  top cent180524113919

zentauroepp35780213 former popular party party treasurer luis barcenas top cent180524113919 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Els casos de corrupció acaben sent un embolic de vasos comunicants. Sobretot, si un dels que t’afecten és el cas Gürtel, la peça principal del qual quant a importància dels fets jutjats, la de la primera època (de 1999 a 2005) es va declarar ferma pel part del Tribunal Suprem l’octubre passat. Per procedir a la seva execució, a més de l’ingrés a la presó dels condemnats, les penes dels quals el requereixin, la Sala Penal de l’Audiència Nacional ha començat als tràmits per aconseguir la repatriació dels més de 50 milions d’euros bloquejats en comptes bancaris a Suïssa pertanyents al líder de la xarxa corrupta, Francisco Correa, el seu ‘número dos’, Pablo Crespo, l’extresorer del PP Luis Bárcenas i el seu testaferro Iván Yáñez.

La Secció d’Executòries de l’Audiència Nacional ha dictat un decret d’execució en el qual acorda donar trasllat al ponent de la resolució que va suposar el final del Govern de Mariano Rajoy, amb la moció de censura presentada per Pedro Sánchez, perquè cursi una comissió rogatòria a Suïssa per reclamar aquests diners i es pugui destinar a cobrir la responsabilitat civil a la qual van ser condemnats tots ells. No obstant, com que tots ells han mostrat la seva disposició de col·laborar amb la justícia podrien accedir-hi voluntàriament, fet que evitaria la necessitat de cursar l’ajuda judicial internacional.

Es tracta de comptes a Suïssa que ja es van bloquejar en instrucció per fer front a aquesta responsabilitat en els quals s’acumula un total de 50.342.107 euros. 24.041.213 euros d’ells que estan bloquejats en el compte de l’empresa Golden Chain Properties, que s’integrava a l’entramat societari de Correa i que gestionava Arturo Fasana. Un total de 2.135.046 euros estan en el compte de Crespo, a nom de la societat Mall Business, quantitat a què cal sumar 113.138,16 euros en un compte bancari del banc Mirabaud, el titular de la qual és l’empresa Clearvill Group SA.

Gairebé 23 milions d’euros

Notícies relacionades

Quant a Luis Bárcenas, condemnat a 29 anys i un mes de presó, l’Audiència Nacional sol·licita la repatriació de més de 22,8 milions d’euros dipositats en quatre comptes bancaris. L’extresorer disposa gran part d’aquests fons en dos dipòsits a nom de l’empresa Tesedul SA: una, en l’entitat Lombard Odier, on es troben 10.584.701 euros, i una altra en LGT Bank, en la qual manté 11.830.689 euros, segons informa Europa Press.

L’altra part dels diners es troben en dos comptes bancaris a nom d’una altra empresa vinculada a l’extresorer del PP, Granda Global, i administrades per la qual cosa hauria sigut el seu testaferro Iván Yáñez, penat amb un any i 10 mesos de presó per la Gürtel. L’Audiència Nacional té pensat sol·licitar al banc LGT Bank 438.311 euros i a l’entitat Banque SYZ un total de 1.199.008 euros.