Disturbis a Catalunya per Hasél

Sàmper planteja la revisió «urgent» del model dels Mossos

El conseller reacciona després de les crítiques del seu partit, JxCat, i de la CUP a l’actuació policial durant els disturbis

«No es pot permetre ni pot tornar a passar» que una persona perdi un ull en una manifestació», afirma

2
Es llegeix en minuts

Els disturbis en les protestes per Pablo Hasél han tornat a posar en el focus l’actuació dels Mossos. JxCat –partit que està al comandament de la Conselleria d’Interior– i la CUP han qüestionat el paper de la policia catalana en aquests dies de manifestacions que han acabat amb actes vandàlics, crema de contenidors, comerços destrossats i atacs a mitjans de comunicació, com el va patir aquest dijous EL PERIÓDICO protagonitzats per joves violents.

Davant aquesta situació de crítica cap al cos de Mossos d’Esquadra, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha demanat que el Parlament faci una revisió «urgent» del model d’ordre públic a Catalunya. Sàmper, que s’ha ofert a donar explicacions sobre el tema en el marc de la Diputació Permanent, ha admès que «no es pot permetre ni pot tornar a passar» que una persona perdi un ull en una manifestació. El conseller defensa que és en el marc del Parlament on s’ha de debatre el model que convé a Catalunya i l’ha plantejat com a assumpte a abordar en aquesta nova legislatura.

El titular d’Interior ha explicat que fa més de tres mesos que els Mossos treballen en la revisió del model d’ordre públic i ha recordat que el seu departament ja investiga en quines circumstàncies va perdre un ull una noia dimarts a la nit a Barcelona, suposadament al rebre l’impacte d’una bala de foam. Aquesta investigació, ha dit, no qüestiona ningú, però «el model és millorable». «Sé que els Mossos vetllen per aquesta millora, i si detectem que l’ús del foam és millorable, no passa res per estudiar-ho, no és cap atac corporativista», ha reblat abans de tornar a expressar la seva solidaritat amb els agents atacats i ferits aquests dies.

Malestar dels Mossos

Notícies relacionades

Precisament les crítiques abocades per un dels socis de Govern (JxCat) contra els Mossos han caigut malament al cos, que lamenten que l’Executiu català no els defensi. L’Associació Professional de Mossos d’Esquadra (APME) afirma en un comunicat que «fereixen més els silencis dels polítics que les pedres» dels manifestants i adverteix: «O recondueixen d’una vegada aquesta situació o farem que el cos de Mossos d’Esquadra sigui ingovernable».

L’entitat lamenta que «qualsevol motiu és vàlid per atacar amb total impunitat la policia» i adverteix: «No continuarem tolerant l’insultant silenci, ni la connivència amb qui ens ataca ni la construcció d’un relat fictici en el qual es criminalitza permanentment l’actuació policial». L’APME considera que fer públiques totes les imatges que registren els agents permetria conèixer «la realitat».