La xacra de la corrupció

Els disgustos judicials del PP que ha presenciat la seva seu del carrer Génova

  • El presumpte pagament amb diner negre de la seva reforma es jutja ara a l’Audiència Nacional

  • Va ser registrada el 2013 per ordre del jutge Pablo Ruz per recollir informació sobre la caixa b

  • S’hi van destruir els ordinadors de Bárcenas, i Cospedal es va reunir amb Villarejo

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El mes que es compleixen 12 anys que esclatés el cas Gürtel i quan començava el primer dels judicis de la caixa b del PP, el relatiu al pagament en negre de la seva seu central, el president del partit, Pablo Casado, ha decidit posar distància amb aquesta herència de corrupció, a la qual atribueix els mals resultats obtinguts a Catalunya, mitjançant l’anunci de l’abandonament de les oficines de la formació al madrileny carrer Génova.

El moviment es basa en l’escrit presentat per l’extresorer del PP Luis Bárcenas a la Fiscalia Anticorrupció cinc dies abans que comencés el judici per la «comptabilitat extracomptable» del partit, segons va denominar ell mateix en el judici de la primera època de la Gürtel els apunts manuscrits en els quals reflectia l’entrada i sortida de diner negre en el partit, cosa que es va conèixer com els ‘papers de Bárcenas’.

Des del 2013

Encara que ara comenci el judici, la investigació va començar molt abans. El jutge Pablo Ruz la va iniciar el 2013, la primera vegada que Bárcenas va dir que estava disposat a col·laborar amb la justícia, actitud a la qual, segons explica en la seva confessió, va renunciar davant la promesa del partit que la seva dona, Rosalía Iglesias, no entraria a la presó. El desembre d’aquell mateix any, el magistrat, fart d’esperar la col·laboració del PP en l’esclariment dels fets, va ordenar un registre de la seu que es va prolongar quatre hores.

No va servir per salvar els discos durs dels ordinadors que hi guardava l’extresorer, la destrucció dels quals ell mateix va denunciar, tot i que va acabar renunciant a exercir l’acusació particular contra el partit abans de celebrar-se el judici, del qual aquest va sortir absolt per falta de proves i per ser insuficient per asseure’l a la banqueta l’acció popular, si no compta amb el recolzament del perjudicat directe, en aquest cas Bárcenas.

El judici de la caixa b que ha començat ara se centra només en el pagament en negre de la seu del partit, perquè la part relativa a les donacions d’empresaris a canvi d’adjudicacions va ser arxivada pel magistrat i no es va reobrir fins que en el judici de la Gürtel el seu líder, Francisco Correa, va explicar que mediava entre empresaris i Bárcenas i el difunt Álvaro Lapuerta perquè fossin adjudicataris de contractes a Foment i Medi Ambient. Encara segueix en instrucció, així que s’haurà de veure què pot aportar ara l’extresorer, que també ha anunciat la seva intenció de declarar en el cas Púnica, en el qual s’investiga el finançament irregular del PP de Madrid i en el qual la principal imputada és l’expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre.

Reunió amb Villarejo

Notícies relacionades

Bárcenas afirma que pateix un «dèficit probatori», perquè se li van robar documents, gravacions i ‘pendrives’ a l’operació Kitchen, el dispositiu parapolicial engegat des del Ministeri de l’Interior del Govern de Mariano Rajoy per arrabassar-li la documentació comprometedora per al partit que pogués tenir.

L’operatiu va sortir a la llum gràcies al cas Tàndem, en el qual s’investiguen els diferents tripijocs de l’excomissari José Manuel Villarejo. En àudios intervinguts se’l sent vantar-se d’«haver salvat el cul» a l’expresident Rajoy i del seu ascendent sobre l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal i el seu marit, Ignacio López del Hierro. De fet, ella va renunciar al seu càrrec, al filtrar-se una conversa d’hora i mitja que tots dos van mantenir a la mateixa seu del carrer Génova.