Casado perd poder intern i Feijóo demana autocrítica

  • El president de la Xunta, demana «examinar» les causes de la caiguda davant Vox a les eleccions catalanes

  • Diversos dirigents i alts càrrecs reclamen canvis a la cúpula i assenyalen la debilitat del líder davant els congressos interns

Casado perd poder intern i Feijóo demana autocrítica
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«Cal trencar la imatge que tenim ara mateix, que és de caiguda lliure.» «Hem d’actuar amb humilitat». «Es va equivocar a l’insultar [Santiago] Abascal al debat de la moció. Va sobreactuar i ara Vox s’ha rigut d’ell». «¿Amb quina autoritat anirà ara Teodoro García Egea als congressos provincials a imposar els seus candidats, com ha fet a València?» Els comentaris són de dirigents del PP que veuen amb preocupació la debacle del partit a les eleccions catalanes, on la força d’ultradreta els ha empès a la cantonada del Parlament: 11 diputats contra tres. La majoria dels polítics van accedir a parlar amb aquest diari només de manera anònima. El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, el baró autonòmic amb més poder, l’únic que ha aconseguit mantenir Vox a ratlla a la seva autonomia amb un discurs rotund contra els ultres des del primer dia, ho va fer en públic i li va deixar un encàrrec a Casado, hores abans que, aquest dimarts, es reuneixi el comitè executiu nacional a la seu de Gènova: va demanar als seus companys «examinar» les causes de la derrota i «fer una reflexió» sobre el paper que el partit ha de tenir al Parlament, per ser una «presència útil».

Feijóo, l’etern candidat a la Moncloa que no va voler fer el pas de liderar el partit quan Mariano Rajoy va dimitir el 2018, no va anar contra Casado. Quan la premsa li va preguntar si creu que ha de tenir conseqüències en el seu lideratge, va respondre que cada cita electoral té característiques pròpies i no són «extrapolables».

Els veterans, escombrats

Notícies relacionades

Sense eleccions a la vista i amb judicis encara pendents per corrupció, ni els crítics esperen ara que hi hagi una revolta contra Casado. Diputats i dirigents territorials sí que assenyalen la pèrdua de poder intern, just quan s’obren processos congressuals provincials i regionals, i esperen canvis a la cúpula actual (composta pel secretari general, Teodoro García Egea; el portaveu nacional, José Luis Martínez Almeida, i els vicesecretaris Ana Beltrán, Antonio González Terol, Elvira Rodríguez, Ana Pastor, Pablo Montesinos i Jaime de Olano). L’únic objectiu, assenyalen, ha de ser «rellançar el projecte» i «mostrar que es pren nota de l’envit de Vox». Podria fer com Rajoy el 2015, després de la debacle conservadora a les eleccions municipals i autonòmiques d’aquell mes de maig. El llavors líder del PP va introduir la figura del coordinador general, amb Fernando Martínez Maillo, i va nomenar vicesecretaris Javier Maroto, Andrea Levy i el mateix Casado. La diferència, afirma un parlamentari amb dents, és que llavors el president gallec va facilitar l’entrada de sàvia nova, ara Casado hauria de fer just el contrari, després d’haver apartat els veterans.

El plasma, a casa

El conclave dels populars es realitzarà de manera telemàtica, de manera que els barons territorials es connectaran amb la seu del PP, on estaran els membres de la cúpula, els portaveus al Congrés i el Senat i el candidat a la Generalitat, Alejandro Fernández. No sembla la millor manera de fomentar el debat intern. La premsa no podrà acudir a l’edifici i haurà de seguir el discurs de Casado per YouTube i altres plataformes internes que facilita el partit. La pandèmia porta el plasma a casa.