Normativa electoral
Un sobre amb una papereta en blanc és un vot nul, segons la Junta Electoral Central
Es considera vot en blanc quan el sobre legal està buit

La Junta Electoral Central (JEC) ha recordat aquest diumenge que els sobres dipositats a les urnes que continguin paperetes en blanc s’han de comptabilitzar com a nuls, ja que la llei estableix que els vots en blanc són aquells que no contenen cap tipus de papereta.
En una resolució dictada aquest 14-F, la JEC respon així a la sol·licitud del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat que es considerin vàlids els vots emesos en paperetes en blanc que s’han inclòs als enviaments realitzats als ciutadans per la Generalitat per a les eleccions al Parlament, al costat de les paperetes de les candidatures que es presenten. Es dona la circumstància que entre les paperetes dels partits distribuïdes als votants s’ha inclòs una papereta en blanc que indueix a pensar que és una opció més per als electors.
La JEC rebutja aquesta possibilitat al recordar que la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) estableix que «es considera vot en blanc, però vàlid, el sobre que no contingui papereta (...)». Afegeix que la Junta Electoral Central «ha reiterat en diferents ocasions que el vot en blanc s’expressa de la manera prevista a l’article 96.5 de la LOREG, que considera com a tal el sobre que no contingui papereta, no preveient-se la confecció de paperetes en blanc».
Notícies relacionadesPer tant, continua la JEC, «la introducció d’un paper en blanc ha de ser qualificada com a vot nul ja que, si bé el vot en blanc és una opció de l’elector, ha de ser manifestada a través de les formes que de manera taxativa s’estableixen a l’article 96.5 de la LOREG».
La JEC ordena que es traslladi urgentment aquest acord a les Juntes Electorals Provincials, per al seu coneixement i remissió a les Juntes Electorals de Zona, i a través d’aquestes a les meses electorals, amb vista a l’escrutini que tindrà lloc quan finalitzi la votació d’avui.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)