Judici a la caixa b dels conservadors

El PSOE vincula Casado amb Bárcenas: «És el mateix PP»

  • Els socialistes exigeixen conèixer la relació de l’actual cúpula dels populars amb l’extresorer

  • Ábalos reclama al cap de l’oposició que abandoni les «cortines de fum» per «eludir responsabilitats»

undefined41421207 madrid  27 12 17  politica  jose luis abalos durante la rued171227132715

undefined41421207 madrid 27 12 17 politica jose luis abalos durante la rued171227132715

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE no fa distincions en el PP. Tot el partit, consideren els socialistes referent a l’inici del judici sobre la caixa b dels conservadors, és «el mateix» d’abans, una formació que es dedica a «tripijocs», a «tripijocs i confabulacions sinistres», a perseguir els seus «adversaris», a la «corrupció» i la «destrucció». 

El secretari d’Organització del PSOE i ministre de Transport, José Luis Ábalos, s’ha esforçat aquest dilluns a identificar Pablo Casado amb el PP dels escàndols, dies després que es conegués la confessió de l’extresorer Luis Bárcenas, en la qual assegura que els populars es van finançar il·legalment entre 1982 i 2009 i acusa importants dirigents de la formació (com Mariano Rajoy i María Dolores de Cospedal) de rebre sobresous. Fins ara, la defensa de l’actual cap de l’oposició, en un moment en què el seu partit s’exposa a quedar darrere de Vox en les eleccions catalanes d’aquest diumenge, s’ha basat en dos arguments. D’una banda, a insistir que «aquest PP ja no existeix». De l’altra, a intentar desplaçar el focus, com ja va fer Rajoy al seu dia, carregant contra el Govern per suposadament «perseguir» el PP «amb tots els aparells de l’Estat». 

La connexió amb el passat

«És curiós que Casado digui que aquest PP ja no existeix, quan ell mateix va ser el seu responsable de comunicació mentre grimpava cap al lideratge», li ha contestat Ábalos, recordant que si l’actual president dels populars va guanyar les primàries del seu partit va ser gràcies al suport de Cospedal, «beneficiària de sous en b», així com que Casado manté en llocs de responsabilitat altres receptors de complements salarials, com Pío García-Escudero i Javier Arenas.

Notícies relacionades

Tot el que Bárcenas assenyala en els set folis enviats a la Fiscalia Anticorrupció ja es coneixia. La gran novetat és que l’extresorer, en una entrevista recent a ‘El Mundo’, assenyala que ha «negociat» amb persones «molt vinculades» al PP actual per enterrar la «destral de guerra». Les converses, segons el relat de Bárcenas, no van arribar a bon port perquè els conservadors no van complir el pactat. 

«¿Amb qui es va reunir Bárcenas? ¿Què se li va oferir a canvi del seu silenci? Casado ha de posar llum i taquígrafs als seus tripijocs amb l’extresorer», ha dit Ábalos després de la reunió de la direcció del PSOE. «No és cap altre PP. És el mateix. El dels ‘papers de Bárcenas’ i la caixa b, el que espiava els seus adversaris polítics, el que mirava de sepultar els seus delictes utilitzant l’aparell de l’Estat, el del cas Púnica, el del cas Lezo», ha conclòs el ministre de Transports, que ha exigit a Casado que abandoni les «cortines de fum» per «eludir les seves responsabilitats».