Eleccions catalanes

El PP tem que la confessió de Bárcenas rebenti la seva campanya a Catalunya

  • Casado evita parlar de l’extresorer i un portaveu insisteix que són episodis del «passat remot» del partit

  • Els populars descarten que Vox pugui avançar-los el 14-F per l’impacte de les declaracions al judici de la caixa b

El PP tem que la confessió de Bárcenas rebenti la seva campanya a Catalunya
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’alarma torna a sonar a la seu del PP del carrer de Génova, a Madrid. I per una cosa recurrent: la corrupció. «Fa 12 anys que carreguem aquesta creu», es lamentava aquest dijous una assessora del partit. Es referia que el 2009 va esclatar el cas Gürtel. Tot i que això no va ser obstacle perquè, dos anys més tard, Mariano Rajoy s’alcés amb la majoria absoluta més contundent de la història del partit, amb 186 diputats. Ara, amb la truita girada, el PP de Pablo Casado sembla no aixecar cap amb la rastellera de judicis que ha heretat. La confessió de Luis Bárcenas de dimecres, en la qual admet que el partit es va finançar en negre des del 1982 i que Rajoy va triturar personalment els papers en els quals hi havia anotats els moviments de la suposada caixa b «sense saber» que ell en conservava una còpia, ha fet que el PP vegi rebentada tota la seva estratègia davant les eleccions catalanes. ¿Com parlar de la gestió de la pandèmia o dels plans per a l’hostaleria quan tots estan pensant en la corrupció?

L’anunci de Bárcenas ha arribat dies abans que comenci, dilluns, el judici del finançament irregular a l’Audiència Nacional. La data era coneguda. El que no se sabia era l’oferiment de l’extresorer a col·laborar amb la fiscalia anticorrupció, un gest que ha revifat l’interès per un procés judicial que s’iniciarà l’última setmana de campanya.

Als despatxos dels estrategs de campanya són amb el calendari a la mà i la inquietud per les conseqüències en les votacions és la tònica general, admeten membres de la direcció del partit a Madrid i a Barcelona. Dilluns, dimarts i dimecres arribaran les declaracions dels acusats: Bárcenas, Cristóbal Páez (exgerent del PP) i els representants de l’empresa Unifica (que va realitzar les obres de la seu que, suposadament, es van pagar en negre). Tot públic i retransmès en directe. Dijous començaran els testimonis, tot i que, per sort per als interessos de campanya del PP, no hi anirà cap primer espasa.

El perill del ‘sorpasso’

Vox, que espera entrar al Parlament, no s’ha llançat contra els conservadors. Per ara; encara falten dies. Només la diputada Macarena Olona va posar un tuit en què va escriure: «Molts de vosaltres us sentireu traïts quan conegueu els detalls a partir de dilluns. I un profund menyspreu. Des de Vox lluitem també per vosaltres. No us sentiu orfes». A l’enquesta del GESOP del cap de setmana, el PP aconseguia doblar els seus escons actuals (8-9) i mantenia Vox lluny (5-6).

Segons fonts de l’equip de Casado, el judici tindrà impacte en els votants conservadors indecisos, tot i que no creuen que sigui tan profund perquè Vox superi el PP. Aquest ‘sorpasso’ seria la pitjor notícia per a Casado, que s’està bolcant en la campanya i ve d’un molt mal resultat a les eleccions del País Basc.

Casado calla i visita una granja

Notícies relacionades

El líder del PP no ha fet cap comentari aquest dijous sobre l’extresorer en la seva visita a una granja porcina a Lleida. Li ha deixat la tasca al portaveu del seu partit al Senat, Javier Maroto. Ho ha fet perquè tots dos van entrar junts a la cúpula de la formació, el 2015 i ja des d’aleshores Maroto va exhibir un discurs molt dur. «A mi aquest em fa un fàstic que no puc veure’l», va dir ja llavors de Bárcenas, a qui va considerar un «delinqüent» que havia fet un «mal increïble» al PP. Aquest dijous ha insistit que tot allò de què parla l’extresorer pertany al «passat remot» de la formació.

Alejandro Fernández, el candidat a la Generalitat, no ha volgut posar la mà al foc ni per Rajoy ni per Casado; només ho fa per la seva família, i ha sospirat, en una entrevista a RAC-1: «Ja hem pagat electoralment per aquestes qüestions de manera severa [a les generals de l’abril del 2019]». El 14-F es veurà si el seu electorat ha vist necessari aplicar-li un altre correctiu.