Debat intern

Podem lamenta la falta de «valentia» del PSOE per regular els lloguers

  • Serra avisa els socialistes de complir l’acord d’investidura i el pacte que va fer possible els Pressupostos

  • Crida a derogar l’anomenada ‘llei mordassa’ perquè a Espanya hi ha més «artistes condemnats» que a l’Iran

Podem lamenta la falta de «valentia» del PSOE per regular els lloguers
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les enganxades entre el PSOE i Unides Podem sembla que no tenen fi. En el constant debat que es dona al si del Govern de coalició, els morats han apostat fort per pressionar els seus socis per impulsar la nova llei de vivenda que permeti regular el preu dels lloguers. Dins d’aquesta estratègia d’empenta, la portaveu nacional de Podem, Isa Serra, ha deixat caure aquest dilluns que els socialistes no tenen la valentia necessària per enfrontar-se als grans tenidors de vivendes i els ha cridat a complir l’acord de legislatura i el pacte al qual van arribar abans de la tramitació dels Pressupostos Generals de l’Estat.

«Cal ser valents, decidir si s’està amb els grans fons voltors o amb les famílies», ha sentenciat la dirigent morada en una roda de premsa celebrada a la seu del partit. Segons ha dit, «hi ha discrepàncies» en l’Executiu que impedeixen posar en marxa la nova legislació sobre vivenda que es preveia per al mes de febrer. Així, ha instat els seus socis a fer front a les «pressions» de les grans empreses i «intervenir el mercat de la vivenda». «Em sembla irracional que en aquest país hi hagi moltíssima gent que no tingui per pagar el lloguer i que hi hagi tantes vivendes buides», ha sentenciat.

A més, Serra ha comminat el PSOE a complir l’acord de coalició que van firmar Pedro Sánchez i Pablo Iglesias el desembre del 2019. Segons el punt 2.9.3 d’aquest document (aquí a PDF), els dos líders es comprometen a posar sostre a les pujades abusives de preus de lloguer a determinades zones de mercat tensat. A aquesta iniciativa, Serra ha afegit la necessitat «mobilitzar les vivendes buides» i que lels grans tenidors col·laborin.

Després d’altres enganxades

Aquesta mesura ja va portar socialistes i morats a enfrontar-se a finals d’octubre. Aquell xoc va arribar a fer perillar els Pressupostos Generals de l’Estat quan el sector morat del Govern va amenaçar de no recolzar els Comptes públics en el Consell de Ministres si no incloïen aquesta iniciativa. En aquell moment, el PSOE i Unides Podem van acordar implementar aquesta regulació mitjançant la Llei de Vivenda en la qual treballa el ministre de Transport, José Luis Ábalos.

Notícies relacionades

«La llei es portarà al Consell de Ministres en un termini màxim de tres mesos i es presentarà al Congrés dels Diputats en un màxim de quatre mesos», estipulava l’acord. No obstant, el termini de tres mesos va expirar la setmana passada. Ara, els morats tenen la vista posada al febrer, quan confien que el PSOE es decideixi a portar l’avantprojecte de llei al Consell de Ministres per a la seva aprovació i el seu posterior enviament a la Cambra baixa.

La llei mordassa

A col·lació de la situació judicial del raper Pablo Hasél, Serra també ha recordat que l’acord de coalició estipula l’objectiu de derogar l’anomenada llei mordassa. En concret, el text especifica l’aprovació d’«una nova Llei de seguretat ciutadana, que substitueixi la llei mordassa per garantir l’exercici del dret a la llibertat d’expressió i reunió pacífica». Referent a això, la dirigent morada ha assenyalat que Espanya «és el país que més artistes té condemnats per llibertat d’expressió, fins i tot més que països com l’Iran».