Corrupció

La Guàrdia Civil acredita un ‘pelotazo’ de Zaplana de 3,4 milions

  • Els investigadors del cas Erial confirmen a través de les agendes de l’exministre les reunions amb el promotor de la urbanització i el seu interès per la parcel·la

  • El seu amic de la infància va gestionar la compra en privat

3
Es llegeix en minuts

El grup de delictes econòmics contra l’administració de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha acreditat pas a pas el ‘pelotazo’ urbanístic que presumptament va fer Eduardo Zaplana quan encara era diputat i portaveu del Partit Popular al Congrés dels Diputats. Una operació immobiliària fora de tota lògica comercial que presumptament va fer guanyar al també expresident de la Generalitat 3,4 milions d’euros en una simple operació de compravenda d’un solar.

Tot i que no era qualsevol solar. Es tractava d’una parcel·la en l’exclusiva urbanització La Finca de Pozuelo de Alarcón, construïda a partir dels anys 80 per l’empresari Luis García Cereceda, mort l’any 2010. A La Finca han residit personatges com Cristiano Ronaldo, Alejandro Sanz o el cap de la trama Gürtel, Francisco Correa.

Tota l’operació immobiliària es va realitzar a través de l’empresa Costera del Glorio SL, representada per Joaquín Barceló, amic de joventut de Zaplana, membre de la Peña Picarol, ex alt càrrec del consell a l’àrea de Turisme i de Terra Mítica, el projecte faraònic impulsat per l’excap del consell.

La compravenda de la parcel·la de La Finca es va iniciar mitjançant un contracte privat entre Costera del Glorio SL –representada per Joaquín Barceló– i la Urbanizadora Somosaguas SAU per a la compravenda d’una parcel·la amb edificació per 2,1 milions d’euros que es pagarien en set terminis: el primer de 192.924,88 euros i la resta a raó de 320.539,90 euros.

Confirmació als anuaris

La confirmació que Zaplana estava darrere d’aquesta operació urbanística ha sigut ratificada per la Guàrdia Civil per diverses vies. Una a través de les agendes des del 1995 fins al 2017 –excepte l’any 2000–, confiscades a l’exministre al seu despatx de Telefónica.

Es tracta de reunions que sembla que estan relacionades amb la compra de la parcel·la de La Finca, a les quals van assistir, segons va reflectir Zaplana a la seva agenda, el mateix exministre, l’empresari Luis García Cereceda, el periodista Luis Herrero i Joaquín Barceló, identificat com «Pachano» a les anotacions.

Aquesta descoberta va ser el que va motivar la declaració davant la Guàrdia Civil i en seu judicial del periodista Luis Herrero (amic de Zaplana i conseller d’una de les empreses de Cereceda) i de Joaquín Torres, l’«arquitecte dels famosos», que va dissenyar la urbanització i era un estret col·laborador de Cereceda.

Tots dos van confirmar en les seves declaracions les sospites que els investigadors del cas Erial tenien en aquest assumpte. Que la compravenda del terreny a La Finca va ser una operació especulativa que presumptament va permetre a Zaplana guanyar 3,4 milions d’euros.

Tot i que l’objectiu inicial semblava que era un altre, ja que, segons va revelar Herrero als investigadors del cas Erial, la intenció inicial era adquirir una vivenda amb unes característiques concretes i que tingués piscina per facilitar la rehabilitació sense sortir de casa del fill de Zaplana i Rosa Barceló, mort el 2011. Tot i que la compra del terreny no es va arribar a liquidar mai. L’empresa de Barceló, Costera del Glorio SL, va fer tres pagaments a l’empresa de Cereceda: 192.924,88 euros el 4 de gener del 2005; 329.563,10 euros el 4 de gener del 2006; i 340.285,16 euros el 4 de gener del 2007.

Notícies relacionades

Part d’aquests fons tindrien un origen il·lícit, ja que la Guàrdia Civil ha pogut acreditar que part d’aquests diners procedien d’un compte particular de Barceló a nom d’una altra mercantil, Medlevante, on la família Cotino va ingressar fons des de Luxemburg a través de l’empresa Imison International.

Finalment, el 23 de maig del 2007 l’empresa Costera del Glorio cedeix els drets sobre la parcel·la urbana i la unifamiliar a la urbanitzadora que l’hi havia venut dos anys abans, però per un preu molt superior. Urbanizadora Somosaguas va pagar a Costera del Glorio 4.313.844,93 euros, segons la factura requisada a Joaquín Barceló durant el registre de la seva vivenda. Una operació que, en només dos anys, va generar una plusvàlua de 3.451.071, 79 euros i que Zaplana i Barceló hauran d’aclarir en seu judicial.

Temes:

Corrupció